Abortusz az USÁ-ban: A szolgálólány meséje 'többé nem fikció'

Szokták mondani, hogy Jules Verne látnok volt és megjelenésükkor még csak tudományos fantasztikumnak számító regényei mára nagy részt valósággá váltak. Ez tök jó. Ám, amikor azt látjuk, hogy Margaret Atwood regénye, A szolgálólány meséje kezd megelevenedni a valóságban, az már nem annyira tök jó.

A regényből készült nagy sikerű sorozat immár az ötödik évadnál jár, amelynek utolsó epizódjait a napokban forgatták le. Pont azokban a napokban, amikor az USA Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe kontra Wade ügy ítéletét. Ez mondta ki, hogy az USÁ-ban élő nőknek alkotmányos joguk van az abortuszhoz. Nos, mostantól nincs. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis az egyes államok törvénykezésének kezébe adta az abortusz engedélyezését vagy betiltását.

Amellett, hogy országszerte tüntetések zajlanak az ügy kapcsán, a sorozat producere, Warren Littlefield fájdalmának adott hangot. Arról beszélt a Deadline magazin által közölt interjúban, hogy az egész stáb azt szeretné, ha a sorozatuk megmaradna fikciónak. Ám most azt látják, hogy a világ öles léptekkel halad egy olyan irányba, ami már nem is esik olyan távol a Gileád Köztársaságtól.

A szolgálólány meséje egy olyan világot mutat be, amelyben a mai USA területén a nem oly távoli jövőben egy új birodalom, a totalitárius, patriarchális Gileád Köztársaság jön létre. Ebben a világban a nőket teljesen elnyomják, szinte semmilyen joguk nincs. A történet főhőse Offred, aki egyike a kevés még termékeny nőnek. A Vezér háztartásában él mint szolgálólány, de termékenysége miatt csak szexrabszolgának tartják. Nem hajtja más, csak a túlélni akarás és a küzdelem, hogy visszaszerezze elvett gyermekét.

A szolgálólány meséje sorozatban látható jellegzetes ruha az elmúlt időszakban a tüntetéseken is megjelent, lényegében a nők jogaiért és szabadságáért folytatott küzdelem egyik szimbólumává vált. És bár a sorozat alkotóit is elsújtotta az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlése, ez mindenképpen büszkeséggel tölti el őket.