Nemrég kihirdették az idei Oscar-jelölések listáját. Bár a legtöbb előzetesen várt mozi és színész is ott van az esélyesek között, azért akadt néhány meglepő kivétel. Közülük is az egyik legnagyobb meglepetés Adam Sandler, aki élete alakítását hozta a Csiszolatlan gyémántban. De ugyanígy Jennifer Lopez kimaradása is váratlan, hiszen remek játékával előzetesen esélyesnek látták a legjobb női mellékszereplő kategóriában. De egyikük sem lesz ott a gálán, és az egyik zsűritag meg is magyarázta, miért.

Csakhogy ez a magyarázat finoman szólva is nevetséges, de ha szigorúbbak vagyunk, egyenesen botrányos. Ha valóban ilyen indoklással huzigálják le a neveket és címeket a jelöltek listájáról, akkor komoly gondok lehetnek a zsűri háza táján. De miről is van szó, mivel indokolják, hogy Adam Sandler nem kerülhetett be a legjobb férfi főszereplő kategóriájába? Egy neve elhallgatását kérő zsűritag válaszolt erre a kérdésre a The New York Post riporterének.

„Az az alakítás egészen varázslatos volt. Szép lassan kiváló színésszé vált, erre csinál valami igazán bugyuta vígjátékot a Netflixnek. Rengeteg filmet és alakítást kell megnéznünk minden évben. Nem szerencsés, hogy a színészek brandekké váltak. És Sandler neve nem üvölt az Oscarért. Leonardo DiCaprio és Jonathan Pryce neve viszont igen.”

Vagyis ez azt jelenti, hogy a jelölteket kiválasztó zsűri úgy ítélte meg, hogy Sandler egész egyszerűen nem elég népszerű, esetleg nem elég nagy név a szakmában ahhoz, hogy Oscar-díjat kaphasson. Máshogy fogalmazva: nem lenne trendi neki adni egy díjat, teljesen mindegy, hogy egyébként milyen alakítást nyújt. Cserébe DiCaprio – le nem fitymálva a tehetségét – már azért jelölést érdemel, ha leszalad a közértbe, és erről valaki telefonnal csinál egy videót…