Akár börtön is várhat az Oscar-díjas rendezőre, Asghar Farhadira plagizálás miatt

Bűnösnek találták az  Oscar-díjas iráni rendezőt, Asghar Farhadit A hős ötletének plagizálásában, akár börtön várhat rá.

Egy iráni bíróság bűnösnek találta a kétszeres Oscar-díjas iráni rendezőt, Asghar Farhadit, amiért új filmje, A hero alapötletét egy korábbi dokumentumfilmből, az All Winners All Losersből lopta, amelyet Farhadi egyik korábbi filmes tanítványa, Azadeh Masihzadeh készített.

Farhadi ezzel megsértette Masihzadeh szerzői jogait, és a dokumentumfilm kulcsfontosságú elemeit plagizálta anélkül, hogy megnevezte volna Masihzadehet .

Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni, a következő lépésben egy második bíró fogja meghatározni Farhadi büntetését. A legrosszabb esetben a rendezőt arra kötelezhetik, hogy átadja a film összes bevételét Masihzadehnek, és akár börtönbüntetésre is számíthat.

A hős című filmet tavaly mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, ahol elnyerte a zsűri nagydíját. A film eddig világszerte mintegy 2,5 millió dollárt keresett a mozikban, az amerikai forgalmazási jogokat az Amazon Prime birtokolja.

Farhadi elismerte, hogy filmje ugyanazon az igaz történeten alapul, mint az All Winners All Losers, azonban állítása szerint önállóan kutatta fel a történetet. Farhadi beperelte Masihzadeh-t rágalmazásért, Masihzadeh pedig viszontkeresetet nyújtott be, azt állítva, hogy Farhadi plagizálta az eredeti munkáját. Ezen a héten az iráni bíróság mindkét ügyben Masihzadeh javára döntött, a rágalmazási pert elutasította, Farhadit pedig plágium vádjában bűnösnek találta.

A hős, mely egy adósság miatt börtönbe került férfi elkeseredett harcát követi nyomon, jelenleg is nézhető a hazai mozikban. 

74 A hős  (2021)

dráma | thriller

Rahim képtelen volt visszafizetni egy régi adósságát, így börtönbe került. A férfi kétnapos eltávozást kap, amely során felkeresi egy korábbi hitelezőjét, hogy... több»