Alejandro G. Iñárritu a 2019-es Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke

Idén májusban ismét különlegesnek ígérkezik a Cannes-i Filmfesztivál – amely egyébként is a filmszakma egyik legfontosabb eseménye, és mint ilyen rendszeresen vagy hatalmas sikerektől, vagy formabontó filmektől, vagy épp hatalmas botrányoktól hangos.

Idén először lesz a szakmai zsűrinek mexikói elnöke: Alejandro González Iñárritu kapta a megtisztelő címet.

A rendező természetesen nagy örömét és háláját fejezte ki, hogy ő elnökölhet, hiszen elmondása szerint a fesztivál mindig is fontos és nagy szerepet foglalt el a karrierjében. A rendező szerint a mozi érhálózata az egész világot átszövi, és ennek Cannes a szíve – és a szép hasonlatot azzal folytatta, hogy kiemelte a zsűri helyzetét: a tagoknak ugyanis lehetősége nyílik a világ legjobb rendezőinek legfrisseb munkáit megnézni, ami egyszerre felelősségteljes és örömteli feladat, amelyet megpróbálnak a feladathoz méltó szenvedéllyel és odaadással végezni.

A rendezőnek már elég régre nyúlik vissza a viszonya a fesztivállal: a 2000-ben itt volt a premierje Korcs szerelmek című alkotásának, amelyet jelöltek a legjobb idegennyelv film Oscar-díjára, 2006-ban megkapta a legjobb rendezőnek járó fesztiváldíjat a Bábel című filmjéért, majd 2010.ben újabb sikert ért el a Biutifullal, amelyben Javier Bardem elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját.

Az idei Cannes-i Filmfesztivál 2019 május 14-étől május 25-éig tart majd.