Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy Johnny Depp hivatalosan is fellebbezett az Amber Heard ellen indított, nagy horderejű rágalmazási perében hozott ítélet egy része ellen, Heard most saját beadványt nyújtott be a virginiai bíróságra.

Heard újdonsült ügyvédei az alkotmányra hivatkozva támadják Penney Azcarate törvényszéki bírónő döntéseit.

Az eljáró bíróság tévesen utasította el a keresetet, azon a hibás következtetésen alapozva, hogy Depp követelései Virginiában keletkeztek, mivel a Washington Post szerverei itt találhatók" - áll Jay Ward Brown és David L. Axelrod november 23-án benyújtott dokumentumában. "Az eljáró bíróság tévedett továbbá, amikor elutasította Heard ellenérvelését, amelyben kifejtette, hogy a kifogásolt kijelentések nem támadható véleménynyilvánítások, és ésszerűen nem alkalmasak az állítólagos rágalmazó célzások közvetítésére" - tették hozzá a washingtoni székhelyű Ballard Spahr LLP ügyvédi iroda alkotmányjogi specialistái.

Elhangzott továbbá, hogy amennyiben "ez az ítélet érvényben marad, kétségtelenül visszatartó erővel hat majd más nőkre, akik beszélni kívánnak a befolyásos férfiakkal kapcsolatos visszaélésekről." A továbbiakban Azcarate bírónak azt róják fel, hogy "kizárta a nagy horderejű bizonyítékokat, valamint elfogadott több irreleváns és előítéletes bizonyítékot." Heard fellebbezésében azt kéri, hogy az ellene hozott több mint 10 millió dolláros ítéletet változtassák meg vagy hagyják figyelmen kívül egy új tárgyalás érdekében.

Depp 2019 márciusában 50 millió dollárra perelte be volt feleségét, egy 2018 végén megjelent Washington Post véleménycikk miatt. A cikkben az American Civil Liberties Union nagykövete arról írt, hogy "a családon belüli erőszakot képviselő közszereplővé" vált. Bár Heard valójában soha nem említette név szerint volt férjét az írásában, a pereskedő múltú Depp kijelentette, hogy ez "tönkretette" karrierjét. Az eredeti keresetében és a későbbi beadványaiban Depp azt állította, hogy valójában ő volt az, akit bántalmaztak a párkapcsolatban. A színész ezt az állítását a virginiai per során a tanúk padján is megismételte. Furcsa módon Depp semmi ilyesmit nem mondott az ő és Heard távoltartási végzéssel terhelt 2016-os válása során - még azelőtt, hogy a kettejük közötti 7 millió dolláros egyezség gyakorlatilag megtiltotta neki ezt.

Az eddigi utolsó, héthetes rágalmazási perben a héttagú testület nagymértékben Depp javára döntött. A bíróságon belüli és kívüli rajongók által feltüzelt, korábbi Oscar-jelöltnek 10 millió dolláros kártérítést és 5 millió dolláros büntető kártérítést ítéltek meg. Mielőtt az esküdtszék felmentette volna, Azcarate bíró 350 000 dollárra csökkentette a büntető kártérítés összegét, ami az államban megengedett maximum. Mivel mostanra mind Depp, mind Head benyújtotta a fellebbezését, azt gondolnánk, hogy az ügyek gyors ütemben haladnak, legalábbis az amerikai igazságszolgáltatás mércéjével mérve. Viszont sajnos ez nem így alakul.

A virginiai törvények értelmében most egy bírói csoport fog dönteni mindkét fellebbezésről. Attól függően, hogy ez hogyan alakul, és ki marad csalódott, Heard és Depp egészen a legfelsőbb bíróság elé viheti az ügyet. Ami azt jelenti, hogy még évekbe telhet, mire lezárják az ügyet, ha egyáltalán lehetséges lesz.