78 Sikoly  (2022)

A ’90-es évek egyik meghatározó horror élménye volt a Sikoly és a vele indított tinihorror őrület. Megannyi film próbálta meg leutánozni Wes Craven szellemálarcos sorozatgyilkosos klasszikusát. Többek közt saját maga is, ugyanis az 1996-os első részt a következő négy évben mindjárt két folytatás is követte, így hamar trilógiává bővült a franchise.

2011-ben érkezett meg a negyedik rész, amely ha nem is volt feltétlenül rossz film, azért az első rész sikerét ez sem tudta megismételni. A szuperhősök uralta 2010-es években nem sok sót ettek meg a horrorfilmek, főleg nem a klasszikus sorozatgyilkosos horrorok. Ezek csak a streaming élre törése után tértek vissza a divatba.

Ahogy a harmadik és a negyedik rész között tizenegy év telt el, úgy a negyedik és az ötödik között is, ugyanis az új Sikoly csak most került a mozikba. És mivel Wes Craven 2015-ben sajnos elhunyt, ezúttal új rendező (páros) próbálja meg a frászt hozni ránk.

Az új Sikolyban természetesen visszatérnek a franchise kötelező alakjai, így Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette is szerepel. És úgy tűnik, hogy a régi cím és a régi szereplőgárda éppen elég ahhoz, hogy a mozikba csalja a nézőket. Olyannyira, hogy a jelek szerint a szellemarcos gyilkos még Pókembert is a háta mögé tudta szorítani.

A mögöttünk hagyott (a tengerentúlon hosszú) hétvégén ugyanis 35 millió dolláros bevételt produkált, amivel megfosztotta a tróntól a Pókember: Nincs hazaútat, amely „csak” 26 millió dollárt hozott a konyhára az ötödik hétvégéjén. Ehhez jön még a világ többi piacán elért 18 millió dollár, szóval a rebootnak is beillő folytatás eddig jól teljesít.