Az Álmosvölgy legendája - Fejnélküli lovasként kezdte a Star Wars Dart Maulja

Washington Irving azonos című regényéből számtalan filmes feldolgozás készült az elmúlt évszázad során. A sztoriból, amelytől mindenkit garantáltan kiráz a hideg először Edward D. Venturini készített filmet 1922-ben Fej nélküli lovas címmel, és bár Irving műve több televíziós és animációs feldolgozást megért, mind közül talán az egyik legkiemelkedőbb a Tim Burton rendezte 1999-es változat.

A történet szerint Álmosvölgy egy varázslatos, ám sötét titkokat rejtő kis varázslatos hely, ahol az 1799-ben rejtélyes gyilkosságsorozat veszi kezdetét. Egyenesen New Yorkból érkezik Ichabod Crane nyomozó, hogy kiderítse, ki állhat az esetek mögött. A detektív csakis a tudományosan magyarázható tényekben hisz, így kételkedve fogadja a falusiak meséjét, miszerint a gyilkos nem más, mint a Fejnélküli Lovas.

A Tim Burtonre jellemző hangulat és látványvilág a végletekig áthatja a produkciót. A rendező és a készítők ugyanis a lehető legaprólékosabban ügyeltek arra, hogy Az Álmosvölgy legendájától még a legedzettebb rajongókat is kirázza a hideg. Az alkotók több üzenetet és képi motívumot is elrejtettek a filmben, amelyet talán csakis a legszemfülesebbek képesek kiszúrni, ugyanakkor mindenki láthat, és tudatalatt észleli a látottakat, ettől pedig csak még félelmetesebbé válik a film. Az egyik ilyen képsor, amikor Steve Waddington mögötti kandallóban váratlanul felcsapnak a lángok, amelyek, ha jól megfigyeljük őket koponya formát öltenek.

A film egyik legfőbb kérdése azonban mégis, hogy kicsoda is tulajdonképpen a Fejnélküli Lovas. Noha a karaktert teljes egészében Christopher Walken alakítja, ritkábban esik szó arról, hogy az éjszakában vágtázó teremtmény fej nélküli változatát az a Ray Park alakítja, akit a rajongók Darth Maulként ismerhetnek a Star Wars franchise-ból. Persze nem ő az egyetlen, aki az ismert szériából felbukkan még a filmben, hiszen Christopher Lee és Ian McDiarmid is szerepet kapott az alkotásban annak idején.

Az Álmosvölgy legendája Tim Burton és Johnny Depp harmadik közös filmje, és alighanem az egyik legkiemelkedőbb is, amelyet három Oscar- és két BAFTA-díjra is jelöltek. Az előbbiből a legjobb a művészi rendezésnek járó kategóriában haza is vihetett egy aranyszobrocskát a produkció.

fantasy | horror | misztikus

Az Álmosvölgy nevű kis szurdok varázslatos hely, tele kísértetjárta zugokkal és babonákkal. 1799-ben egy New York-i nyomozó érkezik a völgybe, hogy felderítse a faluban... több»