Már a mozikban Denys Arcand 1986-ban indult filmtrilógiájának harmadik, egyben befejező része. 

A harmincas éveiben járó, szégyenlős és szorongós Pierre-Paul a filozófia doktora, de futárként dolgozik. Egy nap hirtelen egy fegyveres rablás közepébe csöppen, és hirtelen ötlettől vezérelve felkap két pénzeszsákot. Hamar rájön, hogy inkább szabadulna a pénztől, de nem tudja, hogyan. Miközben a rendőrség és a maffia is a nyomában van, egy prostituált és egy börtönviselt motoros siet a segítségére…

A filmet Denys Arcand írta és rendezte (Barbárok a kapuk előtt, Montreáli Jézus), míg a főbb szerepeket Maxim Roy, Pierre Curzi, Rémy Girard, Claude Legault, Louis Morissette, Éric Bruneau és Maripier Morin alakítják.

5 tény a premierfilmről:

  • A filmciklus első két részével ellentétben az Amerikai birodalom bukásában Rémy Girard-t nem egy egyetemi professzor, hanem egy egykori elítélt szerepében láthatjuk.
  • Az Amerikai birodalom bukása Denys Arcand 1986-ban indított filmciklusának harmadik része (Az amerikai birodalom hanyatlása, Barbárok a kapuk előtt - 2003).
  • Benoît Brière és Gaston Lepage az 1996-os Joyeux Calvaire után ismét Denys Arcand rendezővel dolgozott együtt.
  • A film egyik mellékszerepét alakító Maripier Morin férje, az egykori hokijátékos, Brandon Prust is feltűnik a film egyik jelenetében, melyben egy pincért alakít.
  • Az amerikai birodalom bukása világpremierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018. szeptemberében.

Hazai premierdátum: 2019.08.29.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: