Brendan Fraser az egyik esélyes a legjobb színész Oscar-jelölésre, köszönhetően Darren Aronofsky A bálna című filmjében nyújtott kiváló alakításának. De ritkán jutsz el úgy Oscar-jelölésig, hogy előtte ne állnál meg más nagy előfutár-díjátadókon, köztük a Golden Globe-on.

Fraser a GQ magazinnak megerősítette, hogy vesz részt a Globe-on, ha A bálna című filmért jelölést kap, mivel Philip Berk, a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség korábbi elnöke és tagja 2003-ban a Beverly Hills Hotelben tartott ebéden megtapogatta őt. Fraser egy 2018-as GQ-interjúban fedte fel az állítólagos bántalmazást. Berk később vitatta Fraser állításait.

"Több múltam van a Hollywood Foreign Press Associationnel, mint amennyire tisztelem a Hollywood Foreign Press Associationt" - mondta Fraser a GQ-nak új címlapsztorijában - "Nem, nem fogok részt venni... Ez a velük kapcsolatos múltam miatt van. És az anyám nem nevelt képmutatót. Sok mindennek nevezhetsz, de annak nem."

Fraser azt mondta, hogy a Berkkel szerzett tapasztalatai "visszavonulásra késztettek" Hollywoodtól. Emellett úgy érezte, hogy "valamit elvettek tőle". Fraser 2018-as vádjait követően a HFPA közleményben tudatta, hogy "határozottan kiáll a szexuális zaklatás és a cikkben leírt típusú viselkedés ellen". A szervezet vizsgálatot is indított az ügyben, amely a GQ beszámolója szerint azzal zárult, hogy a HFPA azt javasolta Frasernek, írjon alá egy közös nyilatkozatot, amelyben ez állt: "Bár arra a következtetésre jutottak, hogy Berk úr illetlenül megérintette Fraser urat, a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy ezt viccnek, és nem szexuális közeledésnek szánta". Fraser megtagadta az aláírást, Berk pedig a HFPA szavazati joggal rendelkező tagja maradt.

"Tudtam, hogy felhúzzák a falakat" - mondta Fraser - "Tudtam, hogy fel fogják rúgni a bilit. Tudtam, hogy megkérdőjelezik a történetet. Tudtam, hogy nekem biztosan nincs jövőm abban a rendszerben, úgy, ahogy van".

A Globes és a HFPA azóta számos nehézségen mentek keresztül, kezdve 2021-ben, amikor a Los Angeles Times közzétett egy jelentést, amelyből kiderült, hogy a csoportnak nincs fekete tagja. Berket ezután kizárták a HFPA-ból, miután egy olyan e-mailt küldött a tagoknak, amelyben a Black Lives Matter mozgalmat "rasszista gyűlöletmozgalomként" bírálta. Miért nem dobta ki a HFPA Berket Fraser eredeti vádja után?

"Szerintem azért, mert túl szúrós, éles vagy gyomorforgató volt ahhoz a helyzet, hogy az emberek előbbre akarjanak menni, és érzelmileg befektetni a helyzetbe" - mondta a színész, hozzátéve, hogy "jelenleg" nem hisz a HFPA által az elmúlt egy évben végrehajtott reformokban - "Talán majd az idő eldönti, hogy... Nem tudom, mit fognak tenni" - tette hozzá Fraser - "Nem tudom."

A színész elmondta, hogy nem hajlandó átgondolni a HFPA-val és a Golden Globe-díjjal való kapcsolatát, amíg a szervezet jóvá nem akarja tenni a hibáit. "A kötelezettségvállalás szabályai szerint az én felelősségem lenne, hogy megnézzem, és akkor döntsek, ha ez lenne a helyzet" - mondta - "És ennek, nem is tudom, mi is a szó, amit keresek... őszintének kellene lennie? Szeretnék valami gesztust, hogy a méregből valahogy gyógyszert csináljunk. Nem tudom, mi az. De ez lenne a reményem. De ez nem rólam szól."

A Bálna december 9-én kerül a mozikba az A24 forgalmazásában.

75 A bálna  (2022)

dráma | vígjáték

Charlie, a 270 kilós, visszahúzódó angoltanár megpróbál újra kapcsolatba kerülni 17 éves lányával, Ellie-vel. Charlie elvesztette a lányát, amikor elhagyta a családját egy... több»