William Shakespeare klasszikus drámáját, a Hamletet mindenki jól ismeri. De azt már kevesebben tudják, hogy a drámaírót valójában egy északi legenda ihlette meg. Ezt a legendát dolgozta most fel horrorfilm formájában Robert Eggers. Az Északi mától streamelhető a Telekom TVGO-n.

A történet egy viking harcosról szól, aki még kisfiú korában kénytelen végignézni, ahogy király apját lemészárolja a saját fivérének néhány csatlósa. Ezután a nagybátyja feleségül veszi az anyját, ő pedig életre szóló bosszút esküszik ellene. A film nem is szólhat másról, mint erről a mindent elsöprő, vikingesen brutális és kegyetlen bosszúról.

A film nem akármilyen színészgárdát vonultat fel. A főhős Amleth-et Alexander Skarsgård alakítja, míg apját, Aurvandil királyt Ethan Hawke, Gudrúnt, az anyját pedig Nicole Kidman játssza el fantasztikusan. Mellettük az udvari bolond szerepében feltűnik Willem Dafoe, a király boszorkányát Björk alakítja, míg Amleth szerelmét, Olgát Anya Taylor-Joy.

Robert Eggert egy olyan horrorba forduló drámát alkotott, amelynek története nagyjából mindenki számára jól ismert lesz és ő szándékosan nem is bonyolítja túl azt. Az az erőszakosság és brutalitás, ami árad a film minden pórusából, a kritikusok szerint mégsem válik öncélúvá, ahogy a bujaság megjelenítése sem. A film nem egy egyszerű bosszúról szól, hanem egy eget és földet megrengető bosszúról.

A kritikusok egyszerűen imádták Az Északit, amit jól mutat a Rotten Tomatoes értékelése is. Itt a kritikusoktól összesen 89 százalékot kapott.

66 Az Északi  (2022)

akció | dráma | fantasy | kaland | thriller | történelmi

SkyShowtime (2023.02.14.)

A 10. század Izlandján járunk, amikor egy fiatal herceg bosszút esküszik apja halála után. A férfi nem nyugszik, amíg meg nem találja a gyilkosokat, és meg nem fizet a... több»