Az idei Oscar-gála legnagyobb vesztesei

Bárhogy is nézzük az idei Oscar-jelöltek listája igazán erős mezőny volt. A gála persze még így sem volt mentes a botrányoktól, hiszen a legjobb dokumentumfilmnek járó kategória győztesének kihirdetésekor Will Smith megütötte Chris Rockot, ettől pedig még hosszú ideig hangos lesz a sajtó.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk az idei év “veszteseiről” sem, amelyekhez hatalmas reményt fűzhettek az adott produkció rajongói. Három olyan filmről van szó, amelyek valahogy csakugyan nem váltották be a hozzáfűzött reményeket.

#3

74 Licorice Pizza  (2021)

(8) (12)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max

San Fernando Valley-ben járunk a hetvenes években, amikor egy középiskolás srácot az élet nagy kihívás elé állítja. A fiú bár bizonyított színészként, mindez nem jelenti... több»

Paul Thomas Anderson rendezése hatalmas mellőzöttséget kapott az idei gálán, amelyet talán még hosszú ideig nehéz lesz megemészteni. A filmnek a legnagyobb esélye az Oscarra a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában volt, amelyet a Branagh rendezésében készült Belfast kapott. Andersont eddig 11 Oscar-díjra jelölték íróként, producerként és rendezőként.
#2

66 A kutya karmai közt  (2021)

(13) (25)

dráma | romantikus | western

Netflix

Phil Burbank egy igazi zsarnoki figura, aki állandóan félelmet kelt környezetében. Amikor bátyja frissen megházasodva hazatér, Phil mindent elkövet, hogy megkeserítse a pár... több»

A kutya karmai közt, amely 12 jelöléssel indult az idei gálán, mindössze egy szobrot vitt haza az idén. Jane Campion több korábbi megnyilvánulásával is címlapokra került, kezdve azzal, hogy határozottan reagált Sam Elliott sarkos kijelentésére. Campion ugyan megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, a további 11 jelölésből azonban nem váltott egyet sem szoborra a produkció. A Dűne az össze technikai kategóriában tarolt, míg a legjobb filmnek járó díjat a Coda vihette haza.
#1

85 Menekülés  (2021)

(3) (2)

animáció | dokumentum | dráma

Cinego | Telekom TVGO

Amin a nyolcvanas évek Afganisztánjában él, nővéreinek és anyjának nem kell fejkendőt hordania, ő pedig bármikor nyugati zenét hallgathat. A szovjet erők kivonulása után... több»

Az animációs film alapból történelmet írt, hiszen három kategóriában is jelölték a díjra, sajnos azonban a Menekülés valami oknál fogva nem tudta felvenni a “versenyt” az olyan nagyvolumenű produkciókkal szemben, mint az Encanto, a Summer of Soul és a Vezess helyettem. Jonas Poher Rasmussen rendezése viszont még így is példaértékű eredményt ért el.