A Harry Potter varázsvilág univerzuma olyan összetett és jól kitalált világ, amely még garantáltan évekig szolgáltatni fog beszédtémával. És nem csak arról van szó, hogy bármilyen érdekes mesét bele lehet szőni e világba, hanem arról is, hogy a jól ismert Harry Potter sztoriban még milyen rejtett üzenetek és fordulatok lehetnek. Most is terjed egy érdekes teória, ami ezúttal Harry Potter és Voldemort (a karaktert alakító Ralph Fiennes a galériánkban) közös próféciájáról szól.

„Közeledik az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött… azoknak születik, akik háromszor dacoltak vele, s a hetedik hónap halála szüli őt… A Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöli meg, de benne olyan erő lakik, amit a Nagyúr nem ismer. És egyikük meghal a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik…”

Így szól Sybill Trelawney professzor ködös jóslata, amelyet még Harry Potter megszületése előtt adott. A jóslástan tanárnő egész életében mindössze két igaz jóslatot adott, ez volt közülük az első és a fontosabb. Ez az a prófécia, ami után folyik a hajsza a Harry Potter és a Főnix rendje epizódban. És ez az, ami most egy rajongói felvetés vagy értelmezés nyomán új jelentést kapott.

A regényben és a filmben is úgy értelmezték a próféciát, hogy Harry és Voldemort mindenképpen össze fognak valamikor csapni és akkor egyikük meghal. Végül így is lett (sőt, duplán, hiszen előbb Voldemort ölte meg Harryt, de ő a feltámadás kövével visszatért és végzett vele), de a teória szerint ennél több jelentése van a jóslatnak.

Itt egy pillanatra meg kell állnunk, ugyanis az eredeti angol szöveg kérdéses része így hangzik: „… and either must die at the hand of the other for neither can live while the other survives.” Ez pontosabb fordításban azt jelenti, hogy bármelyüknek a másik keze által kell meghalnia, mert egyikük sem élhet, amíg a másik életben van.

És ez az a rész, aminek új értelmet adott a teória. Az elmélet szerint ugyanis ez azt jelenti, hogy Harryt és Voldemortot is ugyanazon átok sújtja, miszerint csak és kizárólag egymás keze által halhatnak meg. És azzal, hogy Harry megölte Voldemortot, végzett az egyetlen személlyel, aki elveheti az életét. Vagyis győzelmével Harry halhatatlanná vált. Végül még hozzáteszik, hogy ha Harry is így értelmezte a próféciát és a rá váró halhatatlanság tudatában cselekedett, akkor még nagyobb áldozatot hozott, mint eddig gondoltuk. Mert így önszántából lemondott a lehetőségről, hogy a túlvilágon újra találkozhasson szeretteivel…

dráma | fantasy | kaland | misztikus

Harry, Hermione és Ron visszatérnek Roxfortba, hogy elpusztítsák az utolsó horcruxot. Mivel Voldemort egyre erősebb, és már a Mágiaügyi Minisztérium is a kezében van, minden... több»