Daniel-Day Lewis belebetegedett az extrém felkészülésbe (Az utolsó mohikán)

Az utolsó mohikán nem csak Daniel Day-Lewist tette hollywoodi sztárrá, de Michael Mannről is bebizonyosodott, hogy nem csak krimiket, de epikus történelmi filmet is tud rendezni, ráadásul a film főgonoszát alakító Wes Studi  is felkerült a karakterszínészek térképére. Azt, hogy Day-Lewis fanatikus színész, talán eddig is sokan tudták, de ezért a filmért valóban a végsőkig elment.

Daniel Day-Lewisról köztudott, hogy megszállottan készül a szerepeire, és legtöbbször a teljes forgatás alatt karakterben marad. Az utolsó mohikán áttörést jelentett a pályáján, ami jó eséllyel annak is köszönhető, hogy a forgatás megkezdése előtt hat hónapig készült fizikálisan a szerepre, melyből egy hónapot egy észak-karolinai erdőben töltött, hogy fejlessze túlélő készségeit, és olyan körülmények között töltsön heteket, mint az általa alakított karakter. A színész vadászott, halászott, állatokat nyúzott, kenukat épített, fejszét élesített és megtanulta bánni egy korabeli puskával. 

De ez még nem minden. Egy tisztességes telepeshez méltóan mindenhova magával vitte a puskáját, még a karácsonyi vacsorára is, és míg a színészek és a stáb a szabadidejüket zenehallgatással és dohányzással töltötték, Day-Lewis teljesen mellőzte a modern technológiát és saját maga sodorta a cigarettáit. "Tetszett az ötlet, hogy olyan karaktert alakítsak, akit még nem érintett meg a 20 század neurózisa" - mondta egy interjúban.

A forgatás után Day-Lewisnak komoly problémát okozott, hogy visszataláljon önmagához. Mivel teljesen elszokott attól, hogy négy fal között töltse az időt, ezért klausztrofóbiája alakult ki, és hallucinációk gyötörték. A színész egy francia, holisztikus gyógyászatban jártas orvoshoz fordult, aki végül sikeresen kikezelte a problémáit.

Hogy a film kultikus státuszra tett szert, abban igen nagy szerepet tulajdoníthatunk a színésznek, a befektetett munka pedig anyagilag is megtérült. Az utolsó mohikán 75,5 milliót kaszált Észak-Amerikában, és bekerült 1992 húsz legnagyobb bevételű filmje közé.

akció | dráma | háborús | kaland | romantikus

Brit és francia seregek csapnak össze a gyarmatosítás alatt álló Amerika területén. A két hadban álló nemzet csatáiba az amerikai őslakosok is beszállnak. Rajtuk kívül a... több»