77 Bajnokok  (2018)

Már a mozikban Javier Fesser filmje, mely 2018-ban hatalmas sikert aratott hazájában, Spanyolországban, és az év legnézettebb spanyol produkciója lett. A vígjáték premierje kapcsán cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amit érdemes tudnod a filmről.

Marco Spanyolország legjobb kosárlabdacsapatának segédedzője. Egy nap ittasan vezet, és frusztrált viselkedése és kezelhetetlen indulatai miatt balesetet okoz. Bíróság elé kerül, elveszíti a munkáját, és még a barátnője is elhagyja. A bíró a lehető legkellemetlenebb büntetést szabja ki a végtelenül önző, minden empátiától mentes férfira: egy értelmi fogyatékossággal élő férfiakból álló csapatot kell edzenie, akik eddig még sohasem láttak kosárlabdát. Ártatlanságuk, érzékenységük és humoruk azonban nem várt módon változtatják meg Marco életét: általuk lassanként megtanulja, mi az igazán fontos az életben.

A lélekemelő vígjáték számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, három Goya-díjat nyert.

A film rendezői székét Javier Fesser foglalhatta el (Bajnokok, Camino), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Javier Gutiérrez, Juan Margallo, Luisa Gavasa, Daniel Freire, Itziar Castro, Athenea Mata és Alberto Nieto Ferrández. A forgatókönyvet Javier Fesser és David Marqués szerezte.

Íme 5 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Javier Fesser legutóbb 2014-ben rendezett egészestés filmet. A direktor 25 éves pályafutása alatt számos rövidfilmje mellett mindössze öt mozifilmet forgatott.
  • A hitelesség érdekében Javier Fesser azt szerette volna, ha a filmben nem profi színészek alakítják a kosárlabda csapat játékosait, így végül az összes sportolót valóban fogyatékkal élő férfiak játsszák, akik soha korábban nem szerepeltek még filmben.
  • A Bajnokok volt hazájának legsikeresebb spanyol filmje 2018-ban. A produkcióra 3,3 millió néző összesen 19,1 millió euró értékben váltott jegyet.
  • A film 3 Goya-díjat nyert, melyek a következők: Legjobb film, Legjobb bemutatkozó férfi színész (Jesús Vidal), legjobb eredeti dal (Coque Malla: "Este es el momento").
  • A Bajnokok volt Spanyolország hivatalos jelöltje a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára, de az Akadémia végül nem válogatta be a produkciót.

Hazai premierdátum: 2019.06.27.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: