Cillian Murphy Christopher Nolan Oppenheimer című filmjének sztárja, de vajon készen áll-e arra, hogy talpig pinkbe öltözzön?

A Barbie a nyitóhétvégén 162 millió dollárral kezdett, de az Oppenheimer sem startolt sokkal rosszabbul. A film 82 millió dollárral debütált, ami megdöbbentő szám, tekintve, hogy Nolan legújabb eposza egy dialógusokban gazdak, háromórás életrajzi dráma, amely szintén R-besorolású lett.

Tekintettel a "Barbenheimer" őrületre, amely végigsöpör a világon, Murphy-t természetesen sokat kérdezték Greta Gerwig Barbie-járól. Az Omelete még azt is megkérdezte az Oppenheimer címszereplőjétől, hogy játszana-e Kent Gerwig filmjének esetleges folytatásában.

"Persze, igen. Olvassuk el a forgatókönyvet, beszélgessünk" - válaszolta Murphy Ken szerepéről. Nolan pedig az IGN-nek a két film mozibemutatója előtt elmondta, hogy "fantasztikus", hogy két nyári nagyjátékfilmet együtt mutatnak be:

"A nyár egy egészséges piacon mindig zsúfolt, és mi már régóta csináljuk ezt" - mondta a rendező - "Azt hiszem, azok, akiket érdekelnek a filmek, már nagyon várták, hogy újra zsúfolt legyen a piac, és most itt van, megtörténik és ez fantasztikus."

Murphy egyetértett Nolannel, és az IGN-nek elmondta: "Szerintem ez nagyszerű. Úgy értem, meg fogom nézni a 'Barbie'-t. Alig várom, hogy lássam. Szerintem nagyszerű az iparágnak és a közönségnek, hogy két csodálatos filmet láthatunk csodálatos filmkészítőktől ugyanazon a napon. Egy egész napot a moziban tölthetnénk, mi lehet ennél jobb?"

Hogy Murphyből lesz-e Ken, az még nem derült ki. Egyelőre még feldolgozza mindazt, ami ahhoz kellett, hogy J. Robert Oppenheimerré váljon, az elméleti fizikussá, aki a második világháború alatt megalkotta az atombombát.

Murphy a forgatás alatt drámai elszigetelődésen és súlyvesztésen ment keresztül, olyannyira, hogy Robert Downey Jr. azt mondta, soha nem látott még olyan színészt, aki többet áldozott volna egy szerepért, mint Murphy az Oppenheimerben. Oppenheimer hős vagy gonosztevő? Murphy alakításának/Nolan karakterábrázolásának esetében a vita árnyalt.

"Úgy gondolom, hogy hitt abban, hogy ez lesz az a fegyver, amely véget vet minden háborúnak" - mondta Murphy nemrég az NME-nek - "Úgy gondolta, hogy [a bomba birtoklása] arra ösztönözné az országokat, hogy egyfajta nukleáris világkormányt hozzanak létre. Naiv volt."

A színész hozzátette, hogy Nolan segített neki megérteni Oppenheimer karakterének árnyaltabb részeit: "Chris ezt a csodálatos mondatot használta. Oppenheimer fejlődési ívéről beszélgettünk, és azt mondta: 'Tudod, erkölcsileg az esőcseppek között táncol'. Ez feloldott bennem valamit, amikor készültem."

Az Oppenheimer már világszerte látható a mozikban a Universal Pictures forgalmazásában.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»