Angelina Jolie színésznő ellenkeresete volt férje, Brad Pitt ellen több információt tartalmaz az egykori pár közötti állítólagos fizikai veszekedésről, amely egy repülőgépen történt 2016-ban. A CNN-nek adott nyilatkozatában Pitt képviselője "teljesen valótlannak" nevezte a legújabb állításokat.

Jolie és Pitt a közös francia borászatukban, a Chateau Miravalban lévő részesedésének eladása miatt csatároznak. Jolie 2021-ben adta el a borászatban lévő felét a Tenute del Mondo nevű cégnek, amely az orosz oligarcha, Jurij Shefler által irányított Stoli Group leányvállalata. Pitt februárban beperelte Jolie-t, arra hivatkozva, hogy ő és Jolie megállapodtak abban, hogy egyikük sem adja el a másik beleegyezése nélkül.

Jolie viszontkeresetében azt állítja, hogy soha nem volt ilyen megállapodás, és hogy azért adta el a borászatban lévő részét, hogy "anyagi függetlenséget" szerezzen Pitt-től, és hogy "valamilyen formában békét és lezárást találjon saját és gyermekeik életének e mélyen fájdalmas és traumatikus fejezetében".

A CNN által megszerzett bírósági dokumentumokban Jolie további részleteket is megoszt egy állítólagos incidensről egy magánrepülőgépen 2016. szeptember 14-én, öt nappal azelőtt, hogy beadta a válókeresetet.

Jolie ellenkérelmének "Miért vált el Jolie Pittől" című részében a dokumentum azt állítja, hogy a repülőtérre való megérkezés előtt Pitt vitába keveredett hat gyermekük egyikével, akik akkor 8 és 15 évesek voltak. A beadvány a továbbiakban azt állítja, hogy a repülőn Jolie megkérdezte Pittet, hogy "mi a baj?", Pitt pedig verbálisan támadta őt, majd másfél órával később "berángatta" a fürdőszobába, "megragadta Jolie fejét és megrázta, majd megragadta a vállát és ismét megrázta, mielőtt a fürdőszoba falának lökte". A kereset azt is állítja, hogy "Pitt fojtogatta az egyik gyereket, egy másikat pedig arcon ütött. Néhány gyerek könyörgött Pittnek, hogy hagyja abba. Mindannyian meg voltak rémülve. Sokan sírtak."

A CNN-nek kedden adott nyilatkozatában Pitt képviselője azt mondta: "(Jolie) története minden egyes alkalommal, amikor elmondja, újabb és újabb, megalapozatlan állításokkal bővül. Brad vállalta a felelősséget azért, amit tett, de nem fog olyan dolgokért, amiket nem tett. Ezek az új állítások teljesen valótlanok".

A CNN korábban már augusztusban beszámolt néhány részletről egy erősen szerkesztett FBI-jelentésből. Pittet nem tartóztatták le és nem emeltek vádat az incidenssel kapcsolatban, miután az FBI 2016-ban befejezte a vizsgálatot.

"Az Egyesült Államok különleges légiforgalmi joghatósága alá tartozó, Los Angelesben leszállt, Brad Pitt urat és gyermekeit szállító járatot követő állításokra reagálva az FBI felülvizsgálta a körülményeket, és nem folytat további vizsgálatot. Az ügyben nem emeltek vádat" - mondta akkor Laura Eimiller, az FBI szóvivője a CNN-nek adott nyilatkozatában.

"Minden fél közel hat éve rendelkezik ezekkel az információkkal, amelyeket korábbi jogi eljárásokban használtak fel. Nincs itt semmi újdonság, és nem szolgál más célt, mint egy médiamutatvány, amelynek célja a fájdalom okozása" - mondta egy Pitthez közel álló forrás az augusztusi jelentésről.

A CNN megkereste Jolie képviselőit a legfrissebb bírósági beadvánnyal kapcsolatban, amely szerint a repülőgépes incidens során Pitt állítólag "rávetette magát a saját gyermekére, Jolie pedig hátulról megragadta, hogy megállítsa. Hogy leszedje Jolie-t a hátáról, Pitt hátravetette magát a repülőgép üléseibe, megsérítve Jolie hátát és könyökét".

A bírósági dokumentumok azt is állítják, hogy a gyerekek "berohantak, és mindannyian bátran próbálták védeni egymást", Jolie és a gyerekek pedig "mozdulatlanul és csendben ültek a takarók alatt. Senki sem mert kimenni a mosdóba". A jogi dokumentumok szerint emiatt Jolie és hat gyermeke nem térhetett vissza a Chateau Miravalba, mivel "Pitt aznap fájdalmat okozott a családnak". Jolie ellenkeresetében szereplő számos részlet megegyezik azokkal, amelyeket Jolie korábbi cége, a Nouvel LLC múlt hónapban benyújtott ellenkeresetében tett.

Korábbi keresetében Pitt azt állította, hogy Jolie "semmit sem tett a vállalkozás (növekedésének) előmozdításáért", amelyet "több millió dolláros nemzetközi sikertörténetté" tett. A Nouvel ellenkeresetében ezt vitatta, mondván, hogy "Pitt nem volt hajlandó egyenlő hozzáférést biztosítani Jolie-nak vagy a Nouvelnek a Chateau Miraval nyilvántartásaihoz, vagy egyenlő beleszólást biztosítani az irányításba", és ezzel gyakorlatilag "túszként tartotta fogva nettó vagyonának legjelentősebb részét". Jolie ellenkeresete hozzáteszi, hogy "más párokhoz hasonlóan" ők ketten "megosztották a felelősséget és általában megosztották a költségeket".

"Jolie a színészi és rendezői karrierjét másodlagossá tette a gyermeknevelés elsődleges feladatához képest. Emellett ő felügyelte a Jolie-Pitt Alapítvány mindennapi működését, amelyhez nemcsak jelentős mennyiségű időt, hanem jelentős mennyiségű készpénzt is biztosított (több mint kétszer annyit, mint amennyit Pitt biztosított)" - áll a dokumentumban - "Pitt folytatta hollywoodi karrierjét, és elsődlegesen a kastély felújításáért vállalt felelősséget".

Jolie azt is állítja, hogy többször is megpróbálta eladni a borászatban lévő részesedését Pittnek, még tavaly, és hogy Pitt februárban 54,5 millió dollárért meg akarta venni a részét, de Pitt "követelte", hogy írjon alá egy széles körű lejáratási tilalmat, "amely megtiltja Jolie-nak, hogy bíróságon kívül beszéljen Pitt vele vagy a családdal szembeni bármilyen személyes magatartásáról", ami természetszerűleg magában foglalja a 2016-os incidensből származó visszaélési vádakat is. Jolie azt állítja, hogy nem volt hajlandó aláírni ezt a záradékot, és azt "bántalmazó és irányító alkutörőnek" nevezte. A viszontkereset arra kéri a bíróságot, hogy nyilvánítsa véglegesnek Jolie részesedésének eladását, hogy a színésznő "továbbléphessen a borászatból és a kastélyból".