Csekkold vagy passzold? Elmondjuk, érdemes-e látnod az új Alapítvány-sorozatot

Már látható az Apple TV+-on Isaac Asimov kultikus regényének adaptációja, az Alapítvány, melyet hatalmas várakozások előztek meg, de vajon képes megfelelni ezeknek? Csekkold vagy passzold? Az eddigi vélemények és kritikák alapján segítünk a döntésben.

Nos, kezdjük az elején. Asimov műveit soha nem könnyű adaptálni, leginkább az író által létrehozott rendkívül nagy és összetett világok miatt. Ha mindent bele akarnak tenni, az túlságosan fullasztó, de ha kimarad egy halom kontextuális információ, azzal csak a nézőket ejtik zavarba. Vajon hogy teljesít ezen a szinten az Apple TV+ új szériája? 

Ha az első epizódból indulunk ki, David S. Goyer nem biztos, hogy a megfelelő utat választotta, amikor a képernyőre álmodta a sorozatot. Zavaros, lassú és annyi utalás van benne, hogy azok számára, akik nem olvasták az alapjául szolgáló művet (műveket), nem sokat fognak érteni belőle. És itt említsük meg rögtön a zsargonokat, melyeket előszeretettel alkalmaz (és alkot meg) Asimov, és a könyvekben van is idő a jelentésük megismerésére, de itt minden magyarázat nélkül csak rendkívül zavaróvá válik a dolog. Egyszerűen túl nehéz (és nem is lehet) követni, hogy egész pontosan mi is történik, és mi felé haladunk. 

Nem vagyunk egyedül azzal az állásponttal, hogy az Alapítvány egyszerűen túlságosan is összetett ahhoz, hogy egy tévés adaptáció valaha sikerrel járhasson. Egy pilot epizódban viszont mindenképp szükséges lett volna némi cselekmény, ami irányt mutat a történetnek, mert a sok, látszólag összefüggéstelen szál teljesen követhetetlenné teszi a dolgot. 

És bizony nem egy egyszerű történetről van szó, hanem évszázadokat átívelő cselekményről, ha nem kapunk több időt a karakterek megismerésére, és a sorozat óriási léptekkel ugrál az időben oda és vissza, az sajnos nem ígér túl sok jót az egyszeri néző számára. 

A látványvilággal és a színészi alakításokkal nincs komolyabb baj, de az Apple TV+ sorozata, bármennyire is vártuk, képtelen akkor berántani a nézőt, amikor a legfontosabb volna. Így fájó szívvel, de azt kell mondanunk, hogy ha kihagyod, valószínűleg nem veszítesz túl sokat.

Mindenesetre, ha tennél vele egy próbát, előbb nézd meg az előzetesét idelent, a mafabos adatlapon a ‘Lejátszás az Apple TV+-’-on mezőre kattintva pedig rögtön el is indíthatod, amennyiben van előfizetésed a szolgáltatónál. 

dráma | sci-fi

Isaac Asimov klasszikus regényfolyama nyomán. Egy tudósokból álló csoport egy új társadalmat készül létrehozni, miután sikerült megjósolni a Galaktikus Birodalom összeomlását. több»