83 Daniel  (2019)

Már a mozikban Anders Thomas Jensen valós eseményeken alapuló filmje, melynek premierje kapcsán minden lényeges információt egy cikkbe gyűjtöttük össze, amit érdemes tudnod.

Daniel Rye 2013-ban Szíriában több külföldivel, köztük James Foley amerikai újságíróval az Iszlám Állam foglya lett. Csak úgy élhették túl a kegyetlen rabságot, hogy különleges napirendet alakítottak ki maguknak. Erősítő gyakorlatokat végeztek, nyelveket tanultak egymástól, s közben rendületlenül bíztak benne, hogy sikerül alkut kötni a terroristákkal, és csakhamar újra szabadok lehetnek. Rye 2014-ben, 398 nappal az elfogása után szabadult, miután az ISIS elfogadta az érte kínált fejdíjat. Ő volt az utolsó a fogvatartottak közül, aki túlélte az embert próbáló bő egy évet. 
A drámai eseményről Puk Damsgaard Andersen írt könyvet, melyből az Oscar-díjas Anders Thomas Jensen (Egy jobb világ, Ádám almái, Zöld hentesek, Férfiak és csirkék) készítette el a Daniel forgatókönyvét. A drámát a BAFTA-díjas Niels Arden Oplev jegyzi rendezőként, a főszereplőt Esben Smed alakítja. James Foley szerepében a Fantasztikus négyesből és A majmok bolygójából ismert Toby Kebbell látható. Daniel Rey személyesen is részt vett a munkálatokban, ezzel is emelve a film hitelességét. 

Íme 5 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • SPOILER: Dániába való hazatérése után Daniel rengeteg előadást tartott az élményeiről. Az ezekért járó tiszteletdíjakból fizette ki a banki tartozásokat, családját, barátait, cégeket és magánszemélyeket, akik segítettek neki abban, hogy hazatérhessen.
  • A film eredeti címe (csakúgy, mint az alapjául szolgáló bestselleré): "Látod a holdat, Daniel?". Ez a mondat szerepel a könyv azon részében, amikor a fogságba ejtett Daniel édesanyja a naplójába írva azzal nyugtatja magát, hogy fia, bárhol is legyen, ugyanazt a holdat látja mint ő.
  • A Daniel megfilmesítési jogait a Toolbox Film szerezte meg. A film forgatása 2018. október 1. és 2019. január 31. között zajlott Trollhättanben (Sweden), Aarhusban és Kanadában.
  • A film alapjául szolgáló könyv eredeti nyelvű változatából több mint 100 ezer példányt adtak.
  • A Daniel Puk Damsgård azonos című 2015-ben megjelent bestseller regényének adaptációja.

Hazai premierdátum: 2020.07.30.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: