92 Mátrix  (1999)

Keanu Reeves számtalan filmben bizonyította már tehetségét. Az idősebb generáció még emlékezhet Bill és Ted zseniális kalandjára, a picit fiatalabbak pedig a féktelen buszos száguldásra. Míg a legfiatalabb generációnak ő elsősorban John Wick megformálója, azért a döntő többség számára örökre Mr. Andersson, vagyis Neo marad.

A Mátrix és két folytatása alapjaiban határozta meg a moziipart az ezredforduló környékén. A filmek olyan vizuális effekteket vonultattak fel, amilyenekhez még csak hasonlót sem láthatott a közönség korábban. A siker nem is maradt el. Azt mindenki tudja, hogy Keanu Reeves messze nem az elsőszámú jelölt volt Neo szerepére, hiszen többek közt Will Smith és Sandra Bullock is előtte állt a sorban. De ők mind visszautasították, így került a képbe ő.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen kaliberű szerep megbeszélése és a szerződéskötés egy menő hollywoodi étteremben, esetleg valamely stúdió irodaházában kerül sor. Általában így is van, de nem a Mátrix esetében.

A rendezőpáros rögtön azután kereste meg Keanu Reeves menedzsmentjét az ajánlattal, hogy azt Will Smith visszautasította. Nem sokkal később már találkoztak is a felek – egy parkolóban. Hogy miért éppen ott, az jó kérdés, de ettől még tény: Keanu Reeves ott hallgatta meg a rendezők fantasztikus elképzeléseit a filmről, ő pedig azonnal igent is mondott rá. És ha már ott voltak, akkor gyorsan a szerződés is megköttetett.