Elhunyt a Halálcsillag és az X-szárnyú tervezője, Colin Cantwell

90 éves korában elhunyt Colin Cantwell, a Star Wars űrhajóinak tervezője, halálhírét az élettársa, Sierra Dall erősítette meg.

Olyan filmekben működött közre, mint a 2001: Űrodüsszeia vagy a Harmadik típusú találkozások,de a WarGames számítógépes grafikai tervezéséből is kivette a részét. A Star Wars franchise-ban is maradandót alkotott, ő tervezte az X-szárnyú, a TIE vadász, a csillagromboló és a Halálcsillag prototípusait is ő alkotta meg.

A San Franciscóban született Cantwell a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen szerzett diplomát animáció szakon. Ezt követően Frank Lloyd Wright személyesen hívta meg, hogy részt vegyen az építészeti iskolájában.

Mielőtt Hollywoodba került volna, Cantwell már elképesztő karriert futott be. A Jet Propulsion Laboratory-nál és a NASA-nál dolgozott, ahol oktatási programokat készített a nagyközönség számára az űrrepülések jobb megértése érdekében.

Ez a munka Walter Cronkite híradós számára is értékes volt az 1969-es holdraszállásról szóló közvetítése során. Cantwell kommunikált a NASA és az űrhajósok között, és tájékoztatta Cronkite-ot a legfrissebb hírekről.

Filmes munkái mellett Cantwell két sci-fi regényt is írt, a CoreFires 1 és a CoreFires 2 címűeket.