Elhunyt az Oscar-díjas zeneszerző, Ryuichi Sakamoto

71 éves korában elhunyt Ryuichi Sakamoto japán zeneszerző és producer, az elektronikus zene úttörője, Oscar-, Grammy- és BAFTA-díjas zeneszerző. Március 28-án halt meg rákban - jelentette a BBC.

Betegsége ellenére Sakamoto továbbra is alkotott műveket az otthoni stúdiójában, amikor csak az egészsége engedte. Szólóművészként és a Yellow Magic Orchestra (YMO) együttes tagjaként volt ismert.

Az 1987-es Az utolsó császár című film zenéjéért Oscar-díjat, Grammy-díjat és Golden Globe-ot kapott. Színészként is szerepelt a filmben, amely Puyi, Kína utolsó császárának életéről szólt. Szerepelt az 1983-as Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence! című filmben is David Bowie-val.

1992-ben Sakamoto volt a barcelonai olimpia megnyitóünnepségének zenéjének zeneszerzője. 1999-ben saját slágere is volt a japán poplistákon az "Energy Flow" című számmal, amelyet egy energiaitalt népszerűsítő televíziós reklámban használtak fel. Ez lett az első instrumentális dal, amely az első helyezést érte el Japánban.

Sakamoto kívánságának megfelelően a gyászszertartáson csak a közeli családtagjai vettek részt. Az őt gyászolók között van lánya, Miu Sakamotot, aki sikeres popzenész Japánban.