Csütörtöktől a hazai mozikban is láthat Bong Joon-ho kritikuskedvenc, Oscar-esélyes filmje, az Élősködők, mely a mi kritikusunkat is lenyűgözte (kattins a cikkért ide). A bemutató kapcsán cikkünkben 10 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

A dél-korai rendezőfenomén (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők. A film antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul. 

A produkciót Jin Won Han forgatókönyve alapján Bong Joon-ho rendezte, míg a főbb szerepeket Song Kang-ho, Seo Joon Park, Woo-sik Choi, Yeo-Jeong Jo, So-dam Park, Sun-kyun Lee és Hyun Seung-min alakítják.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Bong Joon-ho rendező és a film egyik főszereplője, Song Kang-ho immáron negyedik alkalommal dolgozott együtt.
  • A Müncheni Filmfesztiválon a rendező, Bong Joon-ho elmondta, hogy valójában nem szeret forgatókönyvet írni, és igen feszültté teszi őt az írás. Az Élősködők ötlete már 2015-ben felmerült benne, de végleges szkriptet három és fél hónap alatt írta meg.
  • Bong Joon-ho és Kyung-Pyo Hong operatőr harmadik közös filmje.
  • Bong Joon-ho első teljes egészében koreai gyártású filmje a 2009-es Madeo után.
  • A stáblista elején elhangzó dalt maga a rendező, Bong Joon Ho írta, és a főszereplő, Woo-sik Choi énekelte.
  • A Cine21 magazinnak adott interjújában a rendező, Bong Joo Ho többek is arról is beszélt, hogy néhány napot egy koreai luxuslakásban forgattak. Elmondása szerint valósággal remegett a szorongástól, amikor az egyik kelléknek használt méregdrága, 2500 dolláros high-tech szemeteskukát kellett visszavinnie a helyére.
  • Az Élősködők az első olyan koreai film, ami elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát.
  • A film összbevételei meghaladták a 108 millió dollárt, mellyel az Élősködők Bong Joon-ho rendezői karrierjének legnagyobb anyagi sikere lett.
  • Az Élősködők forgatása 2018. május 18. és szeptember 19. között zajlott. A munkálatok 77 napot vettek igénybe.
  • A film világpremierje 2019. május 21-én volt a Cannes-i Filmfesztiválon.

Hazai premierdátum: 2019.12.05.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: