Ettől a Marvel szuperhőstől szabadulnának az MCU rajongói

Mint minden olyan történetben, amelyben egy csapat körül forognak az események, legyenek e csapat tagjai sportolók, bankrablók, énekesek vagy épp szuperhősök, mindig vannak közönségkedvencek és olyanok, akiktől mindenki inkább megszabadulna. Nem kivétel ez alól napjaink legmeghatározóbb mozis franchise-ja, a Marvel szuperhősei sem. Nemrégiben készült is egy felmérés, amely ugyan reprezentatívnak nem mondható, de így is érdekes eredményt hozott.

E felmérést a Looper magazin készítette az olvasói körében, a kérdés pedig meglehetősen egyértelmű volt: kitől szabadulnának meg a legszívesebben a Marvel moziverzum hősei közül. A kérdésre végül több mint félezer válasz érkezett, az eredmény pedig viszonylag szoros befutót hozott.

A szavazók nagyjából egyharmada, egészen pontos 29,9 százaléka mondta azt, hogy szerintük egyértelműen a Hangyát kellene egyszer és mindenkorra eltűntetni. Vagy összezsugorítani, tök mindegy. A második helyre 22,6 százalékkal Clint Barton, vagyis Sólyomszem lőtte be magát. A harmadik már jócskán leszakadt, ő a Fekete Özvegy 12 százalékkal, majd a negyedik helyre 9 százalékkal Hulk döngetett be.

De kapott még említésre méltó szavazatokat a Sólyom és Doktor Strange is. Végül, de nem utolsósorban elég sokan adták válasznak, hogy ők általában a teljes Marvel moziverzumtól is megszabadulnának. Valószínűleg Martin Scorsese is erre nyomott volna, ha szavazott volna.

De miért éppen a Hangya lett a közutálat tárgya? Erre nehéz egyértelmű választ adni. Talán az emberek kevésbé tudnak azonosulni az alapvetően antihős jellegével vagy a pitiáner életvitelével. Esetleg nem tartják különösebben nagy durranásnak a nanoméretűvé zsugorodás képességét.

Clint Barton, vagyis Sólyomszem esetében gondolkodhattak úgy a rajongók, hogy emberünk tulajdonképpen semmilyen szuperképességgel sem bír, hiszen csak jól céloz, semmi több. Ez tény, de azért sokszor húzta ki a csávából a társakat e képességével.

A Fekete Özvegy pedig a legtöbbek szerint valószínűleg legalább annyira nem illik a szuperhős közegben, mint cimborája, Sólyomszem. Hiszen ő azon túl, hogy igen magasan képzett bérgyilkos, aki nem tétlenkedik a bájait is bevetni, ha a szükség éppen úgy hozza, nem igazán lehet megmondani, miben is jeleskedik igazán. Se szupererő, se semmi. Üt, rúg és lövöldözik, de ennyi.

Akárhogy is, mindenkinek meglehetnek a kedvencei és a kevésbé kedvelt karakterei. Így könnyű egyetérteni a fenti eredménnyel és annak a szöges ellenkezőjét is vallani. Mert lehet úgy is gondolkodni, hogy az igazi szuperhősöknek nem feltétlenül kell önmagában emberfeletti képességekkel rendelkezniük, annál nagyobb dolog hétköznapi emberként hőstetteket végrehajtani. És akkor a Hangya, Sólyomszem és Fekete Özvegy máris az érme másik oldalára kerül, nem?

A Marvel legújabb sorozata, a Sólyomszem már a Disney+-on.

84 Sólyomszem  (2021)

akció | dráma | kaland | krimi | misztikus | sci-fi

A sorozat története Kate Bishopra, arra a fiatal lányra koncentrál, aki átvette Clint Bartontól Sólyomszem szerepét. több»