Ettől az új elmélettől még ijesztőbbnek tűnik Thanos ikonikus sora

Az a legtöbb Marvel-rajongó számára nyilvánvaló, hogy Thanos nem kicsit volt komplexusos. És mivel mellé mérhetetlenül nagy erő és hatalom is társult, könnyedén vált az univerzum egyik legveszedelmesebb alakjává. És a dolgok ott váltak igazán aggasztóvá, amikor a fejébe vette, hogy kiirtja a világmindenség felét, hogy a másik felének jobb élete legyen.

Thanosnak volt egy ikonikus mondása a csettintése előtt (mármint nem az első, hanem a második csettintés előtt): „Én vagyok… a végzetetek.” Egy új teória szerint Thanos ezzel – és főleg a mondat közepébe szúrt alig fél másodpercnyi hatásszünettel – valójában egy bibliai utalást tett.

Egészen pontosan az Ószövetség egyik részére, amikor Mózes a sínai hegyen Istennel beszélt. Ekkor Isten azt mondta neki. „Vagyok, aki vagyok. Így szólj Izráel fiaihoz: Aki van, az küldött engem hozzátok.” Thanos erre utalt a maga elsőre hatásvadásznak tűnő bemondásával.

Ez pedig arra utal, hogy bizony az őrült titán nem csak úgy hányaveti módon készült kipusztítani a fél világot. Nagyon is komoly tanulmányokat végzett az emberi kultúra, történelem és hitvilág terén. Az már a Vasemberrel való első találkozásakor nyilvánvalóvá vált, hogy tisztában van vele, kivel áll szemben. Ez az utalás viszont azt sugallja, hogy az egész emberiséget nagyon behatóan tanulmányozta.

És Thanos nem csak azt gondolta, hogy csettintésével az emberek egy istenének helyébe léphet, hanem az Isten helyébe. Mert egy olyan istent ismert meg a Bibliából, aki hozzá hasonlóan szigorú, és ha kell, vaskézzel tesz rendet. Elég csak Noé bárkájának történetére gondolni. Ehhez képest az ő kis csettintése „csak” a világ felét pusztítaná el. Úgy gondolta, tettével így is az Isten helyébe léphet. Ami tényleg nem gyenge komplexusokra utal, ez pedig csak még inkább ijesztővé tesz a lényét.