Ez a jelző nagyon kiakasztotta Martin Scorsese-t

Hamarosan mozikba kerül a 80 éves Martin Scorsese műfajilag nem könnyen behatárolható műve, a Megfojtott virágok.

A megtörtént eseményeket feldolgozó film, amely könnyen az életmű megkoronázása lehet, az eddigi megközelítések szerint „eposzi méretű western krimi-dráma”, amennyiben a vadnyugaton játszódik a múlt század húszas éveiben, és egy gyilkosságsorozat felderítése kapcsán szerelmi drámát mesél el. A legendás rendezőnek nem is ezzel a tág meghatározással van baja, hanem azzal, hogy filmjét a „független” (eredetiben: indie) kategóriába sorolják a moziüzemeltetők, mert úgy érzi, ezzel a széles közönségnek szánt szuperhősös képregény-adaptációktól akarják megkülönböztetni. „Nem szeretem ezt a jelzőt, voltaképpen bélyeg – mondta Scorsese az – stílszerűen – IndieWire-nek adott interjújában. – A független filmek is a széles közönségnek szólnak. Nagyon örülök, hogy a Megfojtott virágok most nagyvászonra kerül, de aggaszt, hogy ezt a formátumot inkább az akciófilmeknek tartják fönn.”  

Scorsese már régóta nem szíveli a Marvel-féle képregénymozis univerzumot, 2019-ben azt mondta az Empire magazinnak, hogy az ilyen filmeket nem is képes végignézni: „Látom én, hogy a színészek igyekeznek mindent megtenni, amit az adott körülmények között lehet, de ezek ettől még nem filmek, hanem vidámparka való látványosságok. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy emberi lények megpróbálnak érzelmi tapasztalatokat átadni más emberi lényeknek.”

A zseniális rendező megjegyzésein természetesen kiakadtak a Marvel-filmek sztárjai, többek között Robert Downey Jr., az örökös Vasember is, aki azért diplomatikusan úgy tudott fogalmazni, hogy minden nézőpont kérdése, és tiszteletben tartja a mester véleményét.

A Megfojtott virágok eredetileg az olajkincsből meggazdagodott oszázs indiánok körében végrehajtott gyilkosságsorozat felderítéséről szólt volna, de a főszerepre kiválasztott Leonardo DiCaprio – aki az egyik producer is – ösztönzésére az egyik elkövető (DiCaprio) és oszázs felesége (Lily Gladstone) különös kapcsolatára helyezték a hangsúlyt.

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»