A kasszáknál kiélesedett a verseny.

A Sony Gran Turismoja az előrejelzések szerint 17,3 millió dolláros bevétellel megelőzi a konkurenciát. Hogy melyiket? Természetesen a Barbie-t, ami jelenleg 17,1 millió dollárral szorosan a Magyarországon is forgatott film mögött áll. Lehetséges, hogy mire véget ér a nyár és összegzik a számokat, a szezon legnagyobb kasszasikere visszaszerzi a koronát, és a Gran Turismo kénytelen lesz beérni a második hellyel?

"Nem véletlenül hívjuk ezeket becsléseknek" - mondja Paul Dergarabedian, a Comscore vezető elemzője - "Mindössze 200 ezer dollár választja el ezt a két filmet egymástól, így meg kell néznünk, hogyan alakulnak a dolgok a következőkben."

Ami a Gran Turismo nyitószámait illeti, az 5,3 millió dolláros debütálásban benne van a stúdió által az elmúlt hetekben rendezett előzetes vetítésekből és rajongói eseményekből származó jelentős összeg is. Ez pedig, egy szokatlan összesítés, ami egyébként azért alakult ki, mert a Sony, amely eredetileg augusztus 11-re tervezte a film bemutatóját, két héttel elhalasztotta a Gran Turismo mozikba küldését.

Ugyanakkor több napos különleges vetítéseket szervezett a filmnek, hogy izgalmat keltsen és növelje a projekt ismertségét. Így, míg a legtöbb stúdió a csütörtöki előzetes bevételt is beleszámítja a nyitószámokba, a több hetes bevételt figyelembe véve a "hétvége" meghatározása kreatív irányba mozdul el. 

Mondani sem kell, hogy a Barbie mögött álló Warner Bros. nem rajong ezért a gyakorlatért, mivel ez megfosztja őket a győzelemtől.

"Megértem, hogy a Warner Bros. miért lehetne feldúlt" - mondja Jeff Bock, az Exhibitor Relations box office elemzője - "De ez a játék már folyik egy ideje. Mindannyian régóta kiterjesztik a nyitóhétvégét, hogy több előzetes és sneak screening legyen, de ez most sokkal kirívóbb, mint amit más stúdiók tettek a múltban."

Van egy másik oka is annak, hogy ezt a véletlenszerű hétvégét a nyár utolsó nalaposan ennyire alaposan szemügyre veszik az elemzők. Vasárnap van ugyanis a második Nemzeti Mozinet Nap, amely során Észak-Amerika több mint 3000 mozija mindössze 4 dollárra csökkenti a jegyárakat.

A kiállítók azt remélik, hogy az akciós filmek kedvelőit sikerül rávenniük a moziba járásra, ami növeli a látogatottságot. A stúdiók nem osztják a lelkesedésüket, mert a jegyek olcsóbbá válnak. Nem világos, hogy ez milyen hatással lesz a bevételekre.

Ez a gyakorlat azonban nem sok jóval kecsegtet a Gran Turismo számára. A film 60 millió dolláros gyártási költségvetéssel rendelkezik, így nagyszerű szájpropagandára lesz szüksége, ha profitot akar termelni. A filmet a District 9-ból ismert Neill Blomkamp rendezte, középpontjában Jann Mardenborough áll, egy fiatalember, akinek a PlayStation videojáték, a Gran Turismo iránti szeretete lehetővé teszi, hogy sikereket érjen el a valódi autóversenyzés világában.

A film főszereplői Archie Madekwe, David Harbour és Orlando Bloom. A Gran Turismo vegyes kritikákat kapott, bár a Variety úgy üdvözölte, mint "egy versenyautós filmet, amely mámorban részesíti a nézőket". Úgy tűnt, a közönség is egyetértett, és A CinemaScore pontszámot adott.

Ami a Barbie-t illeti, a kasszasiker a 600 millió dolláros bevétel felé robog, miután a hétvégén 594,8 millió dollárt keresett. A film máris számos rekordot megdöntött és a 2023-as év legnagyobb bevételt hozó amerikai filmjévé avanzsált.

akció | dráma | kaland

Egy tizenéves "Gran Turismo" játékos játéktudásával megnyerte a Nissan versenyek sorozatát, és már jó úton halad afelé, hogy igazi profi autóversenyzővé váljon. A... több»