Vannak Hollywoodban olyan színészek, akikre nagyjából bármelyik rendező azonnal igent mondana, ha felmerül, hogy a filmjében szerepeljen. Ilyen színész Jack Nicholson is, aki élő legendaként tucatnyi filmben bizonyította már zsenialitását. Ugyanakkor vannak olyan szituációk, amikor hiába van meg rá az esély, hogy Nicholson a te filmedben szerepeljen, végül te mondasz nemet rá. Így járt David Dobkin is. De hogy jön a képbe Robert Downey Jr.?

A film, amely kapcsán Dobkin és Nicholson egyeztetni kezdett egymással, a 2014-ben megjelent A bíró volt. A történet egy menő ügyvédről és a bíróként dolgozó apjáról, egészen pontosan kettejük nem épp rózsás kapcsolatáról szól. Az ügyvédet Robert Downey Jr. alakította, míg az apja szerepére eredetileg Jack Nicholsont nézték ki.

A rendező és színész el is látogattak Nicholsonhoz, hogy egyeztessenek vele a film forgatókönyvéről. Ám bármennyire is jól alakultak a megbeszélések, Jack Nicholson nagyon mélyen bele szeretett volna nyúlni a forgatókönyvbe, sok fontos részleten szeretett volna változtatni.

Ez sem David Dobkin, sem Robert Downey Jr. tetszését nem nyerte el. A rendező nemrégiben a Collider magazinnak mesélt a helyzetről. Elmondta, hogy mikor eljöttek Jack Nicholsontól, mindketten elég letörtek voltak. Szerették volna, ha a színész legenda is részese a filmnek, ugyanakkor úgy érezték, a forgatókönyv úgy jó, ahogy van. Ráadásul már zöld utat is kaptak a stúdiótól a forgatás megkezdéséhez, szóval nem lett volna szerencsés innen visszaülni az írógép elé.

Ezért rövid tanácskozás után Robert Downey Jr. mondta ki a végszót: hagyjuk Jack Nicholsont, ki a másik jelölt? Ez a jelölt Robert Duvall volt, aki meg is kapta a szerepet. És, hogy jó döntést hoztak-e ezzel? Nos, Duvallt a filmben hozott alakításáért több díjra is jelölték, többek közt versenyben volt az Oscarért is…

86 A bíró  (2014)

dráma | krimi

A nagyvárosi menő ügyvéd, Hank (Robert Downey Jr.) édesanyja halála miatt hazautazik, ahol kénytelen elviselni apja (Robert Duvall) társaságát. Az idős bíró meglehetősen nehéz... több»