Ezért nem tüntették ki Chewbaccát a Star Wars végén

A legelső Star Wars-film, az 1977-ben megjelent Star Wars IV. - Egy új remény legvége évtizedek óta viták tárgya – mivel a Halálcsillag ferobbantásáért a Lázadók csak Han Solot és Luke Skywalkert tünteti ki, ám Solo másodpilótáját, a sikerért legalább annyit kockáztató és tevő Chewbaccát nem.

Ebben sokan azt látták, hogy az Lázadás rasszista, és csak az emberek tetteit ismerik el. Megint mások mindenféle nyakatekert magyarázatot próbáltak meg kitalálni, hiszen az Lázadók, a jó fiúk nem lehetnek ennyire szélsőségesek, és kell, hogy legyen valami magyarázat erre az ellentmondásra.

Az igazság természetesen, ahogy az lenni szokott, ennél sokkal egyszerűbb. Tény, hogy amikor az első film elkészült, még senki sem tudhatta, hogy 1. ekkora sikere lesz, 2. van azért még ott pár történet a tarsolyban, 3. negyven évvel később ez még mindig lázban tartja a rajongókat.

George Lucas annak idején írt egy-két résztörténetet film mellé, hogy kitöltse a történet homályos részeit és lyukait, ám ezeket ma már nem tartják a hivatalos kánon részének (annak ellenére, hogy ez az ember találta ki az egész univerzumot). Pedig az egyikben Lucas megmagyarázza, hogy Chewie miért nem – vagyis miért nem ott kap medált. Az író-rendező története szerint ugyanis a Wookie-k nem nagyon szeretik a medálokat, pontosabban: nem nagyon jelent nekik semmit. Ezért Chewbacca nem csak egy szimpla medált kapott, hanem az egész Lázadó csapat ellátogatott a Wookie-khoz, és az ő szabályaik szerint tarott ceremónián vettek részt. Szép mentés.

A Chewbaccát játszó Peter Mayhew egyszer egy interjúban mesélt róla, hogy egyébként milyen praktikus okai voltak annak, hogy a karakter nem kapott medált: a nehéz helyzetben lévő produkció egész egyszerűen nem tudott megengedni magának még egy medált, illetve Carrie Fisher egész egyszerűen nem érte fel a nyakát – és lépcsőt építeni pedig már végleg nem volt pénz az amúgy már kész díszletbe.

Vagy: emlékezzünk inkább Lucas „nem hivatalos+ magyarázatára.