Az augusztusi Velencei Filmfesztiválon bemutatott és decemberben mozikba került Ferrari Michael Manntól, január 23-tól digitálisan, március 12-től pedig Blu-ray/DVD-n is elérhető lesz. Sajnos azonban a dátumok nem a magyarországi megjelenéseket jelzik.

A filmet, bemutatójakor nagy sikerként üdvözölték a kritikusok. A Rotten Tomatoes oldalon értékelése jelenleg 72 százalékon áll 224 kritikusi vélemény alapján. A mafab közösség pedig 80 százalékot adott neki (140 értékelés alapján). A film jelenleg is fut a hazai mozikban.

Egy újabb könyvadaptáció

A Brock Yates Enzo Ferrari: A birodalom és, ami mögötte van című életrajzi könyve alapján készült Mann-féle (Modenában, Ferrari szülővárosában forgatott) Ferrari 1957 nyarán játszódik, amikor a névadó autóversenyzőnek és vállalkozónak (Adam Driver) meg kell küzdenie a csőddel, válással és fia halálával terhelt időszakkal, hogy megmentse vállalkozását.

Ferrari mindent feltesz a Mile Migliára, egy 1000 mérföldes, Olaszországot átszelő versenyre. A főbb szerepekben: Penélope Cruz, mint Laura Ferrari, Shailene Woodley, mint Lina Lardi, Ferrari szeretője, Jack O'Connell, mint Peter Collins vagy Patrick Dempsey, mint Pierro Caruffi jelennek meg számos nagyszerű olasz színész mellett. 

A tavalyi sztárjk hatása a filmre

Bár a film premierje a SAG-AFTRA sztrájk idején volt, a stáb technikailag engedélyt kapott a sajtómunkára, mivel indie filmről volt szó és a relatíve kicsi, Neon cég vitte a produkciót. Driver volt az egyetlen nagy sztár, aki jelen volt Velencében, és a film sajtótájékoztatóján címlapokra került, büszkén képviselve a SAG-AFTRA által adott felmentést, amely lehetővé tette számára, hogy részt vegyen a fesztiválon és népszerűsítse a filmet.

"Miért van az, hogy egy kisebb forgalmazó cég, mint a Neon és az STX International képes teljesíteni a SAG által kért követeléseket - ez a tárgyalások előtti állapot -, a SAG kívánságlistájának álomváltozatát, de egy nagy cég, mint a Netflix és az Amazon nem?" - kérdezte akkor Driver a sajtótól.

"És minden alkalommal, amikor a SAG emberei elmennek és támogatnak egy olyan filmet, amely teljesítette az ideiglenes megállapodás feltételeit, ez csak még nyilvánvalóbbá teszi, hogy ezek az emberek hajlandóak támogatni azokat, akikkel együttműködnek, a többiek pedig nem." - fogalmazta meg elgondolkodtató kérdéseit a színész.

71 Ferrari  (2023)

akció | dráma | életrajzi | történelmi

1957 nyarán a Forma–1 világa virágzott, de a legendás egykori versenyző, Enzo Ferrari mély válsággal nézett szembe. A gyár, amelyet ő és felesége, Laura egy évtizeddel... több»