65 Pacifiction  (2022)

Ha igazi exkluzív és ritka moziélményre vágysz, akkor bizony a Cinema Niche-t neked találták ki! Ez egy olyan vetítéssorozat, amely révén itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. A következő ilyen film a katalán Albert Serra tavaly bemutatott díjnyertes politikai thrillere, a Pacifiction.

A film Tahitin játszódik, az események középpontjában pedig egy kissé fura, fehér öltönyös és kék szemüveges fickó, De Roller áll. Egy népszerű bárt vezet a szigeten és úgy csinál, mintha mindig mindenről tudna a szigeten. Csakhogy soha nem volt még ennyire feszült a helyzet. Az őslakosok szervezkednek, a francia tengerészgyalogosok alkoholba fojtják zaklatottságukat. A szigeten az a szóbeszéd járja, hogy a közelben egy tengeralattjáró állomásozik, ami a nukleáris gyakorlatozás újrakezdését jelentheti.

A Pacifiction nagy port kavart a Cannes-i Filmfesztiválon, tavaly év végén pedig a Cahiers du Cinéma 2022 legjobb filmjének választotta. De érdemes egy pillantást vetni a Rotten Tomatoes oldalára is, ott ugyanis a kritikusoktól 86, a nézőktől viszont 100 százalékot kapott!

Most a Cinema Niche keretein belül mindössze három alkalommal hazánkban is a mozikba kerül. Két vetítést tartanak Budapesten, egyet pedig Pécsett. Az első vetítés holnap, március 25-én lesz a Toldi Moziban, majd március 31-én a pécsi Apolló Moziban lehet majd megnézni. Végül április 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínház tűzi műsorára.