Fizikai és lelki terror - durva bántalmazási botrányba keveredett Shia LaBeouf

Mondhatjuk, hogy már megint? De talán az is megállja a helyét, hogy még mindig. Bár Shia LaBeouf hollywoodi karrierje igen szépen indult, ma már messze nem arról hangos a sajtó, hogy egyik-másik filmben milyen nagyszerűen játszott. Bár az utóbbi időben voltak olyan hírek, melyek szerint ő Hollywood egyik legelhivatottabb színésze, aki szó szerint bármire hajlandó egy szerepért, de ennél sokkal többször hallani ilyen-olyan botrányairól. Most is.

A színészről már évekkel ezelőtt is lehetett hallani, hogy nem épp a legbékésebb ember a Földnek azon a felén. Számtalanszor gyűlt meg a baja a rendőrséggel is, alkoholizmussal és PTSD-vel (poszttraumás stressz zavar) is küzdött. Most pedig arról szólnak a hírek, hogy fizikai, mentális és lelki bántalmazás miatt perelte be korábbi barátnője, Fka Twigs.

A brit énekesnő nemrégiben a New York Timesnak adott interjút, amelyben részletesen beszélt az őt ért bántalmakról. Több sztorit is felelevenített jellemzően 2019-ből. Fka Twigs arról mesélt, hogy színész barátja egy alkalommal mindkettejük életével játszadozott, amikor biztonságiöv nélkül száguldozott a kocsijában, és azzal fenyegette partnerét, hogy halálos balesetet okoz, ha nem mondja neki, hogy szereti.

Máskor kirándulni mentek a sivatagba, ahol éjszaka arra ébredt, hogy a színész fojtogatja őt. Amikor pedig azt kérte, hogy engedje el, kitette őt és a holmijait egy útmenti benzinkúton, ám később követte és üvöltözött is vele, miközben nekivágta az autó oldalának.

Fka Twigs arról is beszélt, hogy Shia LaBeouf bezárta egy szobába és folyamatosan úgy kezelte, amitől ő teljesen reménytelennek érezte, hogy eljöjjön tőle. Teljesen elnyomta a személyiségét. Sőt, állítólag a színész rendszeresen kritizálta partnerét, és megszabta, hogy egy nap hányszor szabad megcsókolnia vagy megérintenie őt.

Teljesen elszakította az énekesnőt a londoni ismerőseitől, az ágya mellett pedig egy fegyvert tartott. Arra kényszerítette, hogy éjszaka mezítelenül aludjon mellette, az énekesnő pedig egyenesen félt kimenni éjjel a mosdóba, nehogy Shia LaBeouf esetleg betörőnek nézze és lelője.

A vád nem csak Fka Twigs állításait tartalmazza (többek közt azt is, hogy a színész bizonyítottan megfertőzte egy nemi úton terjedő betegséggel), hanem egy elismert hollywoodi stylist, Karolyn Pho tapasztalatait is. Ő is a színésszel töltött együttlét alatti bántalmazásokról számolt be, mind fizikai, mind mentális értelemben.

Shia LaBeouf a New York Timesnak reagált az őt ért vádakra, amelyben arról beszélt, hogy jelenleg nincs olyan állapotban, hogy bárkinek is megmondja, hogyan kellene éreznie magát miatta. Nem csak másokkal, de saját magával szemben is károsan viselkedett és mélyen bán mindent, amit másokkal tett. Nem tagadja, hogy az alkohol a legrosszabbat hozta ki belőle, de ennél többet jelenleg nem tud hozzáfűzni.

Hogy az ügy miként folytatódik majd, azt egyelőre nem tudni, de mivel nem ez Shia LaBeouf első botránya, aligha marad következmények nélkül. Ha csak a fele igaz annak, amivel korábbi partnerei vádolják, már az is túl sok, ami ellen lépni kell.