2019.08.11   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Már a mozikban Peter Grönlund krimije, a Góliát, melynek premierje kapcsán cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttünk, amit érdemes tudnotok az év legnagyobb svéd filmsikeréről!

Egy kis svéd iparvárosi közösségben, ahol a helyiek nagy része bűnözésből él, a 17 éves Kimmie apja drogkereskedelem miatt börtönbe kerül. A fiúra hárul a feladat, hogy gondoskodjon a megszokott életéből kibillentett család megélhetéséről. Kőkemény választás elé kerül: tovább viszi-e apja üzleti ügyeit, aki igazi férfit faragna belőle, vagy egy jobb élet reményében barátnőjével elhagyja a várost.
A film a fiú felnőtté válásának brutális történetéről szól egy hagyományosan patriarchális társadalomban, a mai, változó Svédországban. A film írója és rendezője, Peter Grönlund elsősorban mai társadalmi és politikai problémákra reflektál filmjeiben. Számos díjnyertes rövidfilmje után első nagyjátékfilmjével (Drifters) az ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon nyert különdíjat az elsőfilmes rendezők kategóriájában. A Góliátot hat kategóriában jelölték a Svéd Filmakadémia díjára, többek között az év svéd filmje elismerésére. A film végül négy díjat kapott, s elnyerte a legjobb színész, forgatókönyv, vágás és zene Guldbagge-díjait.

A filmet Peter Grönlund írta és rendezte (Tjuvheder, Góliát), míg a főbb szerepeket Sampo Sarkola, Sebastian Ljungblad, Cedomir Djordjevic, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson, Davina Robinson és Tuva Linghult alakítják.

Íme 5 érdekesség a premierfilmről:

  • A Góliát forgatása 2017. szeptember 26. és november 10. között zajlott Norrköpingben és Degerforsban, Svédországban.
  • A film forgatását megelőzően a rendező számos elhagyatott, egykori iparvárost keresett fel Svédországban (Lesjöfors, Fagersta, Smedjebacken), hogy fotókat készítsen a kihalt vidékről.
  • Peter Grönlund rendező második egészestés filmjét hatalmas érdeklődés előzte meg hazájában, ugyanis a direktor 2015-ös első filmje, a Tjuvheder komoly nemzetközi sikereket ért el. Villemaire az adott évben az év legjobb újonc rendezőjének díját is elnyerte az A-kategóriás San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon.
  • A Góliát Sebastian Ljungblad filmes debütálása.
  • A Góliát hatalmas sikert aratott a svéd szakma körében. Az alkotást hat kategóriában volt esélyes a Svéd Filmakadémia díjára, végül négy kategóriában győzedelmeskedett, melyek: legjobb zene, legjobb forgatókönyv, legjobb vágás, legjobb színész.

Hazai premierdátum: 2019.08.08.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: