Gyászhír: Elhunyt David Birney

83 éves korában elhunyt David Birney színész.

David Birney 1939. április 23-án született Washingtonban, felsőfokú tanulmányait a Dartmouth College-ben végezte, majd 1961-ben a Kaliforniai Egyetem színművészeti szakán szerzett diplomát.

A színész halálának hírét élettársa, Michele Roberge közölte a nyilvánossággal. Birney a CBS 1972-ben megjelent Bridget Loves Bernie című sorozattal tett szert nagyobb ismertségre. A produkció munkálatai során ismerte meg későbbi feleségét, Meredith Baxtert.

“Csak azért vállaltam a tévésorozatot, mert a színészek számára egyre kevesebb a lehetőség. A hatvanas évek közepén kerültem ide, amikor a brit színészek uralták az amerikai színházat, és egy színésznek, aki Shakespeare-t akart játszani, az ország minden táján el kellett lopnia ezeket a szerepeket, akár kapásból, akár csalással. Nagyon szerencsés vagyok, hogy szinte folyamatosan foglalkoztattak, de nem mindig azt csináltam, amit akartam... Bárhová bármikor elmegyek, hogy eljátsszam a Rómeót - ezt ki lehet nyomtatni” - nyilatkozta egy alkalommal Birney. 

A későbbiekben olyan nagysikerű produkciókban volt láthat, mint a Szerelemhajó, a Valaki figyel, a Gyilkos sorok, illetve a Sliders című sorozatban volt látható egy epizódszerepe.

A film- és sorozatszerepek mellett Broadway-darabokban is felbukkant, többek között a Tony-díjas Amadeusban, amelyben Antonio Salieri karakterét alakította. Az 1996-ban megjelent Jedi visszatér rádiójátékban Anakin Skywalkernek kölcsönözte a hangját.

Utolsó alakítása a Nyomtalanul című sorozatban látható. David Birney-t gyermekei és unokái gyászolják. Nyugodjék békében!

66 HÍRESSÉG, AKIT 2022-BEN VESZTETT EL A VILÁG

#1
David Birney

David Birney

szül. 1939. 04. 23. - elhunyt 2022. 04. 27.
Washington, Egyesült Államok
David Edwin Birney Washington DC-ben született 1939. április 23-án. Anyja Jeanne McGee, apja Edwin B. Birney FBI ügynök. Brooklynban kezdett iskolába járni, majd Clevelandben, a West High Schoolban érettségizett. A Bartmouth College-en diplomázott, mesterdiplomát az University of California Los Angelesben szerzett. Innen ösztöndíjjal a... több»