Hófehérke és a hét törpe - A film, amiért Walt Disney a saját házát is kockára tette

Gondoltátok volna, hogy Walt Disney Hófehérke és a hét törpe című klasszikus meséjét több mint nyolcvan éve mutatták be? 1937. december 21-én a Carthay Circle Theaterben, Los Angelesben a film vörös szőnyeges premierjén hollywoodi sztárok sokasága vonult fel, és bár akkor még talán nem sejtették, de mindannyian egy történelmi pillanat részesei lettek. De, amíg a hírességek jókedvűen élvezték a premiert, Walt Disney a háttérben élete talán legnehezebb éjszakáját élte meg, ugyanis gyakorlatilag mindenét feltette az animációs filmre. Kult rovatunkban ezúttal ennek a történetét tárjuk fel.

Hófehérke és a hét törpe című Disney-klasszikust mindenki kívülről fújja, a történet több tucat adaptációt ért meg, és máig az egyik legnépszerűbb és legjobb animációs filmnek számít, amit valaha készítettek. Hogy a film már a maga korában hatalmas siker lett, ma már nem tűnik meglepőnek, de a bemutató előtt nem sokan bíztak a sikerben. Walt Disney azonban kivétel volt.

Ha a film nem aratott volna sikert, könnyen lehet, hogy az egész filmipar gyökeresen más lenne, mint ahogy ma ismerjük. Az biztos, hogy Hófehérke és a hét törpe sorsa igen mostoha volt, Disney több hitelt is felvett, hogy finanszírozni tudja a produkciót, sőt, még egy jelzálogot is felvett a saját házára, csak, hogy be tudja fejezni a filmet. A felesége, Lillian nem nézte túl jó szemmel, hogy Disney minden pénzüket (és még annál is többet) elköltsön az animációra, és meg volt róla győződve, hogy hiába minden igyekezet, a vége bukás lesz.

Disney azonban hajthatatlan volt, állatokat hozatott a stúdióba, hogy az animációs szakemberek minél hitelesebben adhassák vissza azok mozgását, Hófehérek pirospozsgás arcán egyetlen ember dolgozott a munkálatok teljes ideje alatt, és még hosszasan sorolhatnánk azokat a részleteket, melyek egytől egyig hozzájárultak a később sikerhez. A film végül annyi bevételt termelt, amiből Disney egy 51 áras telket vásárolt Burbankben, ahol felépítette az ikonikus stúdiót, mely ma is a Disney produkciók otthonául szolgál.

animáció | családi | fantasy | musical | romantikus

Hófehérke mostohaanyja a szépség és a fiatalság megszállotja. A boszorka éktelen haragra gerjed, amikor a varázstükre szerint már nem ő a legszebb a vidéken, hanem Hófehérke.... több»