72 Válság  (2021)

Új krimivel támad holnap a Netflix, ráadásul a Válság egészen parádésnak mondható szereposztással kecsegtet. És még a sztori is érdekesnek hangzik, épp csak egy aprócska bibi van vele: elég vegyes fogadtatásban részesült.

A Válság ugyanis eredetileg tavaly jelent meg, de a legnagyobb streaming szolgáltató kínálatába csak most kerül bele. A történet ugyanazt a témát járja körül három érintett szemszögén keresztül.

A ’90-es években az amerikai kormány számára az egyik legnagyobb kihívást a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem jelentette, beleértve a fájdalomcsillapítókat is. Bár e legális gyógyszerek elsőre nem tűnnek veszélyesnek, valójában épp olyan súlyos függőséget képesek okozni mint némely kemény drog.

A filmben három ember életét követhetjük nyomon: Jake Kelly kábítószercsempészeket üldöz, a nyomok pedig egy családanyához, Claire Reimannhoz vezetnek. Ő viszont a nyomtalanul eltűnt fiát keresi, aki hosszú idő után végre úgy tűnt, hogy megszabadult a függőségétől.

A harmadik fél pedig Dr. Tyrone Brower, egy egyetemi tanár, aki egy gyógyszeripari megavállalatnak is dolgozik és egy nap terhelő adatok kerülnek a birtokába a cég forgalomba hozatal előtt álló fájdalomcsillapítójának mellékhatásairól.

A Válság egyik legerősebb pontja egyértelműen a szereposztás. A három főszereplőt Gary Oldman, Evangeline Lilly és Armie Hammer alakítja. De mellettük feltűnik Michelle Rodriguez, Luke Evans, Lily-Rose Melody Depp vagy épp Mia Kirshner is. Vagyis a filmben egy Marvel, egy DC és egy Halálos iramban sztár is felbukkan.

A filmet elég vegyes kritikák fogadták, amit a Rotten Tomatoes oldala is jól tükröz. A kritikusok oldalán látható 66 és a rajongók oldalán látható 62 százalékos tetszési index jól mutatja, mennyire megosztó lett a film.