Idén is páratlan filmélményt ígér a Taiwan Dox Fesztivál

Ősi kultúra, feldolgozhatatlan múlt, női sorsok, elmúlás és továbblépés valamint Tajvan varázslatos természete állnak az idei Taiwan Dox Fesztivál fókuszában.

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány negyedszer rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 8 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal mutatják be. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

Megnyitó: A filmnapokat Andrew Y. Chang úr, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője nyitja meg 2018. október 25-én este 18 órakor.

Utána kerül sor Deng Nan-guang fotoművész digitálisan felújított 8 mm-es filmjeinek vetítésére Yen-Ting Wang tajvani zongoraművész zenei kíséretével.

Tajvan!

Egy sziget, amelyet az arra hajózó portugálok először "Szép szigetnek", Ilha Formosa-nak neveztek el. Egy sziget, amelyet körülölel a gyakran háborgó óceán.

Egy sziget, amelynek múltját és jelenét erős és idegen hatalmak érdekei veszik körül.

Különlegesen látványos képek a „Szép sziget” humanizált és természeti tájairól, körkép az itt élőkről, beházasodott vietnámi nők tajvani kálváriája, múltidéző archív filmfelvételeken táborozó boldog gyerekek egy fotós kameráján keresztül, beteg apa és lánya közös utolsó pillanatainak fájóan szép intimitása, nosztalgia a soha vissza nem hozható gyerekkor után, egy fiatalember belső utazása Párizsból Ázsián át az óceánig, és egy személyes történet az „isteneket birtokló” Sikawasay sámánnőkről. Érzékeny pillanatkép a múltat magában hordozó jelen idejű polaroidon.

Az IDŐ – mit jelent a valós idejű pillanatot megélni az emlékek keserédes érzéseivel, büszkének lenni a múlt kitörölhetetlen képeinek boldog terhével, ha visszautazunk a múltba, vajon megváltoztathatjuk-e a jelenünket? Milyen árat fizetünk a boldogságkeresésünkért, a múlt tévedésiért? Univerzális kérdéseket feszegetnek a távoli, ismeretlen szigetről mesélő filmek.

Tajvan sajátos múltjának, politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. Általánosságban elmondható, hogy a tajvani dokumentumfilmek gyakran tartalmasabbak, mint a játékfilmek. A legkülönfélébb kérdésköröket járják körül, politika, környezetvédelem, társadalom egyaránt megjelenik a témák között. A korábbi rendezvények tapasztalatai alapján jól látszik, hogy a magyar közönséghez közel állnak a tajvani emberekről szóló őszinte történetek; egyéni sorsokon keresztül késztetnek gondolkodásra, az ismeretlen világ idén is ismerős kérdéseket vet fel.

További információkért és a fesztivál teljes programjáért keresd fel a rendezvény weboldalát.

 

Deng Nan-guang 8 mm-es filmjei (1935-1941, 56′, Rendező:: DENG Nan-guang)

vetítés: 2018.10.25., csütörtök, 18:00

Hagyományörző, és mégis az intimitást közelrő mutató képek a ‘30-as évekbeli Tajvanról. A vetítés alatt élő zongorakíséret lesz hallható Yen-Ting Wang előadásában. Fekete-fehér valóság, női szerepek, családi filmkockák.

 

A hegy (2015, 60′, Rendező: SU Hung-en)

vetítés: 2018.10.26., péntek, 17:00

Többszörösen díjnyertes dokumentumfilm egy truku törzsbeli öregember szemszögén keresztül az évszázadok óta tartó gyarmatosító hatalmak elnyomásáról.

Lázadások, félelmek, az őslakók hite az emberiségben, összefonódó sorsok.

 

Formosa (2014, 78′, Rendező: Charlie Chu)

vetítés: 2018.10.26., péntek, 18:30

Lélegzetelállító tájak, teaültetvényektől zöld hegyek, az óceán tündöklő kéksége, tajvani mesterek, őslakók kultúrája. A film a hagyományokat a mai napig életben tartó tajvaniak előtt tiszteleg.

 

Keserédes élet (2008, 75′, Rendező: HSU Hui-ju)

vetítés: 2018.10.26., péntek, 20:15

Apa-lánya kapcsolat optikai csalódás nélkül, fájó elmúlás, az elvesztés története, küzdés a rákkal napról napra és a végső leépülés. Megható életközeli képek egy olyan rendezőnő szemszögéből, akinek az apja szeretete volt a legfontosabb.

 

Retúr (2017, 19′, Rendező: HUANG Pang-Chuan)

vetítés: 2018.10.27., szombat, 17:00

Képkockák egymásutánjai, visszaemlékezés, párhuzamos történetek. Az egyik a vonaton történő két kontinensen át vezető visszaút, a másik egy régi családi kép nyomán leleplező elmélyülés vissza a háborús évekbe.

 

Az emlékezés színei (2017, 24', Rendező: CHEN Yi-chu

vetítés: 2018.10.27., szombat, 17:00

A kísérleti dokumentumfilmben a rendezőnő a valóság és az emlékezet képei közt keresi önmaga és családja viszonyait.

 

Házasság/törés (2012, 68′, Rendező: NGUYỄN Kim Hồng)

vetítés: 2018.10.27., szombat, 18:15

Elmúló kapcsolatok, a bántalmazásnak kitett nők, akikről azt hiszik, hogy egy szebb és biztosabb jövő reményében mennek férjhez külföldi férfiakhoz. A vietnámi származású, Tajvanra letelepedett feleség menekülése és éveken át tartó felépülése egy objektívebb szemszögből. Miközben másik három sorstársának is beleláthatunk a vívódásaikba.

 

A sors ösvénye (2017, 71′, Rendező: YANG Chun-Kai)

vetítés: 2018.10.27., szombat, 20:00

Egy véletlen találkozás, majd abból egy életen át tartó törzsi összefonódás. A történet elmesélője 20 éve gyakorolja az isteni rítusokat szolgáló hagyományt, rajta keresztül láthatunk bele a tajvani amis törzs életébe.