61 Godzilla  (2014)

Gondoltad volna, hogy van bárminemű összefüggés az új Godzilla filmek és minden idők egyik legnépszerűbb sportfilm-franchise-ja, a Rocky széria között? Pedig van bizony, és most a Godzilla rendezője, Gareth Edwards el is árulta, hogy micsoda.

Edwards egy interjúban arról mesélt, hogy mekkora hatással voltak rá annak idején a Rocky filmek. Nem vitás egész generációk számára ezek jelentik a fel nem adás és a végsőkig küzdés szellemének mozis megtestesülését. Mint ismert, a filmekben Rocky Balboa lényegében mindig egy nála jóval erősebb ellenféllel került egy ringbe, akik rendszerint félholtra verték, ám ő mégis mindig felállt a padlóról. És sokszor épp ez volt az, ami az eleinte ellene szurkoló tömegeket mindig az ő oldalára állította.

Ezt a jelenetet vette alapul Edwards is a 2014-es Godzilla filmjében. Ebben ugyanis a gigantikus gyíkszörny miután nagy nehezen legyőzi a MUTO-kat, látszólag holtan terül el egy stadion közepén. Az emberek ekkor óvatosan előmerészkednek a romok közül, hogy közelről is megnézzék, tényleg elpusztult-e a lény, amitől addig úgy rettegtek. Ám, ekkor Godzilla kinyitja a szemét, feláll és visszabandukol az óceán fenekére – immár az emberek üdvrivalgása közepette. Vagyis Edwards azt az elemet vette át a Rocky filmekből, amikor a tömeg a kezdeti ellenszenvéből a padlót fogott, de végül onnan felálló harcosban meglátja a hőst és az ő oldalára áll.

Ugyanezt lőtték el a tavalyi Godzilla: A szörnyek királya folytatásban is, de könnyen lehet, hogy a kocka idén (vagy jövőre) fordulni fog. Godzilla ugyanis eddig a pozitív főhős volt a filmjeiben, most viszont egy másik pozitív főhőssel, Konggal fog összecsapni a Godzilla Kong ellenban. És ott akárhogy is nézzük, ő lesz az esélyesebb, vagyis a logika szerint a tömegek épp az óriásmajomnak fognak szurkolni.