Így reagált Keanu Reeves arra, hogy gombaölő baktériumot neveztek el róla

Német tudósok felfedeztek egy hatékony gombaölő vegyületet, amely annyira halálos, hogy a színész után "keanumicinnek" nevezték el.

A gombás fertőzések témája az utóbbi időben nagyon elterjedt a popkultúrában, köszönhetően az HBO The Last of Us című sorozatának, amely azt sugallja, hogy nehéz lehet kezelni őket - de nem lehetetlen.

"A lipopeptidek olyan hatékonyan ölnek, hogy Keanu Reevesről neveztük el őket, mert ő is rendkívül halálos az olyan szerepeiben, mint például John Wick." - mondta a tanulmány társszerzője, Sebastian Götze, a német Leibniz Természetes Termékkutató és Infekcióbiológiai Intézet kutatója - "Válságban vagyunk a fertőzésellenes szerek terén. ... Sok emberre veszélyes gomba ma már ellenálló az antimikotikumokkal (gombaölő szerekkel) szemben - részben azért, mert nagy mennyiségben használják őket a mezőgazdasági területeken" - folytatta Götze.

Az 58 éves Reeves a Reddit Ask Me Anything című témakörében válaszolt rajongói kérdésekre, amikor valaki a frissen felfedezett vegyületről kérdezte.

"A németországi kutatók találtak egy olyan vegyületet, amelyet természetesen termel valamilyen baktériumot és annyira hatékony a gombák elpusztításában, hogy elnevezték rólad: keanumicinnek. Mit gondolsz erről?" - kérdezte egy Reddit felhasználó.

"John Wicknek kellett volna nevezniük... de ez elég király... és szürreális számomra. De köszönöm, tudósok! Sok szerencsét, és köszönjük, hogy segítetek nekünk!" - reagált Reeves a Lionsgate Reddit-fiókján keresztül a kérdésre.

A múlt hónapban felfedezett keanumicinekről kiderült, hogy hatásosak mind a növényi gombabetegségek, mind az emberre patogén gombák ellen. A vegyületek - a baktériumokban található, lipopeptideknek nevezett molekulák - a Journal of the American Chemical Society című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint környezetbarát alternatívát jelenthetnek a kémiai növényvédő szerekkel szemben. A keanumicinek biológiailag is lebomlanak és nem jelentenek veszélyt a növényekre sem.

A kutatók a Keanuumicum baktériumokat Botrytis cinerea nevű, szürkepenészes rothadást kiváltó növényi kártevővel fertőzött hortenzián tesztelték. Ez a kártevő általában gyümölcsöket és zöldségeket fertőz meg, és legvégül kárt okoz a termésben is. A kutatók megállapították, hogy a baktérium hatással volt a penészrothadásra, mivel gátolta a gomba növekedését.

Az emberre veszélyes gombák, például a Candida albicans ellen is tesztelték a vegyületet, és megállapították, hogy a halálos baktérium gátolja a gombát, és az ember számára biztonságos. 

A Keanu Reeves nevével fémjelzett baktériumok "jó vezetőszerkezet-jelöltek a gombaellenes gyógyszerek fejlesztéséhez", és új potenciális jelöltek lehetnek a gombaellenes szerek gyártásához, amelyekre nagy a kereslet, mivel kevés gyógyszer áll rendelkezésre a gombás fertőzések ellen.

A kutatók tovább vizsgálják a keanumicineket és hatóerejüket.