Itt az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál versenyprogramja!

A filmes látványtervezők munkásságát és a képzőművészeti témájú filmalkotásokat díjazó fesztivált október 16-21. között rendezik meg Szolnokon, a TISZApART moziban. A nagy hagyományokkal rendelkező képzőművészeti filmfesztivál idén európai nagyjátékfilmes szekcióval bővült, amelynek versenyprogramjában 10 alkotás lesz látható. Egy kivételével a filmek magyarországi premierje a szolnoki fesztiválon lesz.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény európai nagyjátékfilmes versenykategóriájában a látványtervezők munkáját díjazzák. Az idei egészestés szekció díjazottjairól egy háromtagú zsűri dönt majd: Allan Starski, a Schindler listája Oscar-díjas látványtervezője, Didier Naert, francia látványtervező és Rajk László, aki többek között a Saul fia látványtervezője is.

Európa minden sarkából érkeztek a kiválasztott filmek, a kortárs európai mozik legjobbjait kínálja a vetítési program. A fesztivál szervezőinek törekvése az volt, hogy olyan látványban gazdag és értékes alkotásokat mutassanak be, amelyek a szakmai közönségen kívül méltán számíthatnak a szélesebb nézői rétegek érdeklődésére is. A filmek között megtalálhatók több ország összefogásában készült koprodukciós alkotások és a nemzeti filmgyártás legjobbjait felvonultató művek.

Elsősorban történelmi témájú, kosztümös filmekkel találkozhatnak a nézők a játékfilmes bemutatókon: Karl Marx életéről szóló film, cseh politikai drámák, francia történelmi film az 1700-a évekből, Mária Terézia korát idéző osztrák-német alkotás és egy olyan spanyol vígjáték is, amely Penélope Cruz főszereplésével hazánkban forgott, mint oly sok más produkció, kihasználva a magyarországi filmkészítés kínálta előnyöket. A versenyprogramban szerepel továbbá Szász Attila málenkij robotról szóló filmje, Jeles András új munkája, a tavalyi Cinefest FIPRESCI díjazott Radu Jude román rendező Megsebzett szívek című alkotása, valamint az észt November, amely 2018-ban szerepelt az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek listáján.

A nemzetközi zsűri 2018. október 20-án egy új elismeréssel, az Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat, méltatva a látványtervezők munkásságát, gazdagítva a világ filmes versenyeinek palettáját.

AZ EURÓPAI NAGYJÁTÉKFILMES VERSENYPROGRAMJÁRÓL RÉSZLETESEN (ABC-rendben)

Az ifjú Karl Marx: A 70. Berlinale Special Gáláján mutatták be a francia-belga-német filmet, amely Karl Marx ifjúkori éveiről szól. August Diehl, a Marxot alakító főszereplő játszott Quentin Tarantino Becstelen brigantik c. filmjében. Az Engels-et alakító Stefan Konarske a Valerian és az ezer bolygó városa című Luc Besson filmben volt látható legutóbb. Raul Peck rendező filmes tanulmányait a Német Film és Televízió Akadémián végezte, volt már szülőhazája, Haiti kulturális minisztere, 2010 óta híres francia filmes, televíziós iskola a La Fémis elnöke. Látványtervező: Benoit Barouh

dráma | életrajzi | történelmi

A film a fiatal Karl Marx, Friedrich Engels és Jenny Marx korai éveit mutatja be Párizson, Brüsszelen és Londonon át. több»

Királyi játszmák

1721-ben Franciaország régense dinasztikus házassággal szeretné megpecsételni a békét Spanyolországgal: a 11 éves XV. Lajos és a 4 éves Maria Anna Victoria spanyol infánsnő, valamint a 12 éves Mademoiselle de Montpensier és a spanyol trón várományosa, a 14 éves asztúriai herceg frigyével. Madrid lelkesen reagál a javaslatokra, a ceremóniákat azonnal megszervezik. A hercegnők cseréje nagy pompával történik, ám semmi sem úgy alakul, ahogy azt eltervezték. Marc Dugain filmje. Látványtervező: Patrick Dechesne, Alain-Pascal Housiaux

dráma | történelmi

1721-ben Franciaország régense dinasztikus házassággal szeretné megpecsételni a békét Spanyolországgal: a 11 éves XV. Lajos és a 4 éves Maria Anna Victoria spanyol infánsnő,... több»

Mademoiselle Paradis: Az osztrák-német történelmi drámában a Rokokó korabeli Bécset ismerhetjük meg, ahol a tilalmakon és elnyomáson alapuló rendszerben, a burzsoázia világában egy lány a szabadságát keresi. Vakságról és gyógyításról, a kegyetlenségről és együttérzésről mutat figyelemre méltó képet az osztrák rendező, Barbara Albert filmje. A látványtervező, Katharina Wöppermann a híres Bergenz-i Ünnepi Játékok kosztümjeit és díszéleteit is tervezi. 

dráma | történelmi

Az osztrák-német történelmi drámában a Rokokó korabeli Bécset ismerhetjük meg, ahol a tilalmakon és elnyomáson alapuló rendszerben, a burzsoázia világában egy lány a... több»

Masaryk: Jan Masaryk, csehszlovák diplomata és külügyminiszter drámai élettörténete a második világháború előterébe vezeti a nézőt. A 2017-es Berlinálé Speciál programjába válogatott film, összesen 20 díjat nyert Csehországban és Szlovákiában, köztük a legjobb rendező és legjobb film díját. A kettős életet élő cseh diplomata szerelmét a filmben Eva Herzigová alakítja. A film rendezője, Julius Ševčík jelenleg a SIMON MAWER regénye alapján készülő filmet - THE GLASS ROOM - forgatja. főszerepben Carise Van Houten, a Trónok harca sztárja. Látványtervező: Milan Býček

60 Masaryk  (2016)

dráma | életrajzi | történelmi

A londoni nagykövet, majd későbbi csehszlovák külügyminiszter Jan Masaryk drámai története a második világháborút megelőző időszakba kanyarodik vissza. Brilliáns szónok,... több»

Megsebzett szívek: A Locarnóban díjazott Megsebzett szívek – Paolo Sorrentino Ifjúság c. filmje után - újabb variációt kínál Thomas Mann A varázshegy c. művére, szereplői Sorrentino víziójával szemben ismét fiatalok. Sőt, hangsúlyozottan azok: ebben a szanatóriumban idős betegek egyáltalán nincsenek. Radu Jude román rendező filmje megszámlálhatatlan popkulturális és szépirodalmi idézetével roppant szórakoztató, ugyanakkor a szereplők korlátjaira hívja fel a figyelmet. Látványtervező: Cristian Niculescu

dráma | életrajzi

A Locarnóban díjazott Megsebzett szívek – Paolo Sorrentino Ifjúság c. filmje után - újabb variációt kínál Thomas Mann A varázshegy c. művére, szereplői Sorrentino... több»

Milada: Milada Horáková szabadságért és igazságért kiálló csehszlovák politikusnőt a kommunista rezsim összeesküvés vádjával végeztette ki. Ügye neves emberekből - köztük Churchill, Einstein, E. Roosevelt - is reakciókat váltott ki világszerte. A film elnyerte a 2018-as Cseh Oroszlán-díjat a legjobb smink, haj és kosztüm-design-kategóriában. A főszereplő hugát Kerekes Vica alakítja. David Mrnka rendező karrierje producerként az Extra (Warner Bros, NBC), és a Larry King Live (CNN) alkotásokkal indult el, később Ausztráliában telepedett le, a filmet Csehországban, szülővárosában forgatta. Látványtervező: Milan Býček

67 Milada  (2017)

dráma | életrajzi | történelmi

Egy bátor nő története, aki nem félt kiállni a szabadságért és az igazságért, nem törődve azzal, ha saját magát vagy családját is veszélybe sodorja. Az 1937-1950 között... több»

November: Rainer Sarnet filmje Andrus Kivirähk észt író sikerkönyve - az Ördöngös idők - alapján készült, észt népi hiedelmeken alapuló történet. Krattok, mumusok, rémek segítik és ijesztgetik egy észt falucska agyafúrt népét. Harminc nap történéseit meséli el a film, melyben a tündérmesék világa és az emberi természet keserű valósága jól megférnek egymás mellett. A nagysikerű észt film 2018-ban szerepelt az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek listáján. Látványtervező: Matis Mäestu

84 November  (2017)

dráma | fantasy | horror | romantikus

A film az észt Andrus Kivirähk bestsellerén, az Ördöngős idők (Rehapapp) című regényén alapul. A történetben keveredik a mágia a fekete humorral és a romantikával. A... több»

Örök tél: A Magyar Filmdíjat 2016-ban elnyert Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül százezren soha nem tértek haza. A film nemzetközi premierje a héten elején volt az A-kategóriás montreáli filmfesztivál versenyprogramjában. A kanadai fesztivál a világ tizenöt legfontosabb versenyfesztiválja közé tartozik, itt debütált az alkotók korábbi két filmje is. Látványtervező: Horváth Viktória, Nánássy Zsolt

81 Örök tél  (2018)

dráma | romantikus | történelmi

Vajon egy olyan embertelen és kies világban, mint a lágereké kibontakozhat-e szerelem két olyan ember között, akiket odahaza vár a családja. És vajon ez a kötődés elengedő-e,... több»

A rossz árnyék: A rossz árnyék című filmben egy különleges képességekkel megáldott huszonéves srác utazását követhetjük végig, melynek során több különös emberrel hozza össze a sors. Megismerjük apját, a restaurátorként dolgozó Pietert, aki épp ifj. Hans Holbein reneszánsz festő, A követek című művének helyreállításán dolgozik – a képben rejlő különleges szimbólumok és rejtett üzenetek hatással lesznek mindkettőjük életére. Jeles András 15 év után készített újra mozifilmet. Látványtervező: Árvay György

dráma

A rossz árnyék című filmben egy huszonéves srác (Gerlóczy Márton) utazását követhetjük végig. Útja során több különös emberrel hozza össze a sors, eközben pedig... több»

Spanyolország királynője: Spanyolország királynője című vígjáték egy az 1950-es években, Madridban zajló filmforgatás történetét meséli el Penelopé Cruz főszereplésével. A spanyol filmet több hétig Magyarországon forgatták. A filmet Fernando Trueba rendezi, aki 1994-ben Oscar-díjat nyert a Belle Epoque című filmjével, amelyben szintén Penélope Cruzzal dolgozott együtt. Látványtervező: Juan Pedro de Gaspar

dráma | vígjáték

Spanyolország királynője című vígjáték egy az 1950-es években, Madridban zajló filmforgatás történetét meséli el Penelopé Cruz főszereplésével. A spanyol filmet több... több»

(festival.tiszamozi.hu)