Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
76%

Szép új világ (2020)

Brave New World
Filmadatlap
 
47
Szereplők
1
Vélemények
10
Képek
2
Videók

Galéria (10)

Videók (2)

 
Tanovszky   2020. 09. 29.

legújabb vélemény

0
Utópia akar ez lenni nem disztópia

A 30-as években íródott könyvet pár éve olvastam, elég jó, ajánlom. Aztán megnéztem a 80-as évekbeli filmet, kicsit gagyi és beszűkült volt, de nézhető. Volt később egy 90-es évekbeli feldolgozás is, azt nem bírtam megnézni. És most itt van ez. Modern, minőségi, látszik, hogy költségvetés is volt rá. Azt kell mondjam, teljesen jó lett. Igaz, hogy a könyvnek csak az alapfelállását, és egy-két fordulatát követi és a vége is teljesen más lett, de szerintem jót tett neki. Kicsit talán Westworld hangulata van néhol. Van ahol unalmas, van ahol izgalmas és van ahol véres, erőszakos. Ja, és ez a "mindenki mindenkivel" dolog most kivételesen nem a mostanában trendi ideológia miatt van benne, az alapból benne volt a könyvben is.

 
Aldous Huxley Szép új világa méltán a disztópia művek egyik alfája és omegája. Huxley szatirikusan szép új világba foglalt társadalomkritikája még megjelenése után 89 évvel is tűpontos, és a 2020-as években se érződik idejét múltnak. Nagy mozis változat még nem dolgozta fel a történetet (Ridley Scott és Leonardo DiCaprio közös filmterve 2009 óta áll), ám több tévéfilmes próbálkozás már volt rá - 1980-ban (Burt Brinckerhoff) és 1998-ban (Leslie Libman és Larry Williams), legutóbb pedig a Peacock (az NBCUniversal streaming felülete) hozott tető alá egy sorozatos adaptációt. több»
 
Az Aldous Huxley legendás, bár talán mostanra már kissé elhanyagolt műve alapján készült sorozat mai szemmel próbál ránézni az utópiák dilemmáira. A Szép új világgal a legnagyobb probléma a sorozatgyártás jól ismert rákfenéje, a „kasza”. több»