Minden Harry Potter rajongó ismeri a kviddics nevű játékot, amely a valóságban is egyre népszerűbb sportnak számít, noha azt mindenképp fontos megjegyezni, hogy nem sperűháton játsszák azt.

Ezentúl pedig a kviddics megnevezést is elhagyják, a Major League Quadball (MLQ) és a U.S. Quidditch kedden jelentette be, hogy a jövőben áttérnek a “quadball” kifejezésre, hogy ezzel is kevésbé kötődjenek J. K. Rowlinghoz.

“A quadball nem csak egy új név, hanem a sportág korlátok nélküli jövőjének szimbóluma. Reméljük, hogy ezzel a sportágat pontosan azzá tesszük, amire törekszik: valami olyanná, ami mindenki számára elérhető” - írták közleményükben az MLQ alapítói.

Rowling az elmúlt időszakban keveredett botrányba, a Harry Potter könyvek szerzőjét többen transzfóbnak találták a kijelentései miatt. Az USQ és az MLQ Rowling transzellenes megjegyzéseit is a lépés okaként említette, arra hivatkozva, hogy célja a sportág progresszív értékeinek előmozdítása. Példaként az MLQ a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó szabályát hozza fel, amely előírja, hogy egyszerre legfeljebb négy ugyanahhoz a nemhez tartozó játékos lehet a pályán.