John Cenának nekiestek a kínaiak a Tajvannal kapcsolatos megjegyzése miatt

Bár a Halálos iramban 9 hazai bemutatója egyelőre várat magára, a film mindenesetre már most bevételi rekordot döntött meg az ázsiai piacon. Könnyen lehet, hogy ezt a reputációját akár el is veszítheti a produkció John Cena egyik korábbi nyilatkozata miatt.

A filmben Jakob Torettót alakító Cena ugyanis egy friss interjúban “országnak nevezte Tajvant”, amellyel alaposan magára haragította a kínai közvéleményt. “Tajvan az első ország, ahol láthatják a Halálos iramban kilencedik részét az emberek” - mondta Cena.

Tajvan függetlensége hosszú évtizedek óta politikai feszültséget szít, noha önálló kormány irányítja, Kína mégis saját területének tekinti azt, így ez különösen érzékeny témának számít Pekingben.

Ritkábban esik szó azonban arról, hogy Cena évek óta tanul mandarinul, így a hatalmas felháborodásra egy rövid videóban igyekezett bocsánatot kérni: “Helló Kína! John Cena vagyok. El kell, hogy mondjam, hogy a Halálos iramban 9-cel kapcsolatban rengeteg interjút adok, az egyikben pedig elkövettem egy hibát. Mondanom kell egy rendkívül fontos dolgot: Szeretem és tisztelem Kínát! Nagyon sajnálom a hibámat. Mindenkinek a megértését kérem. Szeretem Kínát és sajnálom a dolgot” - hallható a felvétele.

Maga a bocsánatkérés ennél kissé kaotikusabbra sikeredett, ám sokaknál még így sem érte el a célját, akik továbbra is azt követelik, hogy Cena mondja ki azt, hogy Tajvan Kína része.