Kategorikus lépéseket tett az orosz delegációval szemben Cannes

Az Ukrajnában zajló háború nem csak a gazdaság és a világpolitika alakulására van hatással, de a sport világára és a szórakoztatóiparra is. Egyre több sportszervezet jelent be szankciókat az orosz és belorusz sportolókkal és szervezetekkel szemben. Ami pedig a filmipart jelenti, itt is komoly hatásokkal kell számolni.

Az egyik ilyen, hogy a legtöbb új film premierjét határozatlan időre elhalasztották Oroszországban. Most pedig a Cannes-i fesztivál szervezői jelentették be, hogy az idei rendezvényről kizárják az orosz delegációkat és nem fogadják el az orosz kormányhoz kapcsolódó szervezetek jelenlétét.

Egy hosszú közleményben írtak arról, hogy mélyen elítélik az Európa egy részét háborúba sodró agressziót. Együttérzésükről biztosítják az ukrán népet és az Ukrajnában dolgozó művészeket, valamint azok családját, akiknek most veszélybe sodorták az életét.

Emellett bejelentették, hogy az eseményről kizárják az orosz delegációkat egészen addig, amíg a háború véget nem ér olyan feltételek mellett, amelyek az ukrán nép számára is kielégítők.

„Másrészt szeretnének tisztelegni mindazok bátorsága előtt, akik Oroszországban vállalták a kockázatot, hogy tiltakozzanak az ukrajnai agresszió és invázió ellen.

Köztük vannak olyan művészek és filmes szakemberek, akik soha nem szűntek meg harcolni a jelenlegi rendszer ellen, és akiket nem lehet kapcsolatba hozni ezekkel a tűrhetetlen cselekedetekkel és azokkal, akik Ukrajnát bombázzák.”