Keanu Reeves minden filmjét törölték a kínai streaming oldalakról

A kínai cenzúragépezet újra működésbe lépett és ezúttal nem csak megvágták egy filmklasszikus befejezését (lásd: Harcosok klubja), hanem konkrétan töröltek egy színészt a kultúrából. Méghozzá a világ egyik legnépszerűbb színészét, Keanu Reevest, akinek szinte minden filmjét törölték a kínai streaming platformokról.

Történt ugyanis, hogy a színész nemrégiben megjelent New Yorkban egy jótékonysági koncerten, amely Tibet felszabadítását hirdette. Ezt követően nem sokkal eltűntek a filmjei az olyan kínai streaming szolgáltatók kínálatából, mint a iQiyi, a Tencent Video, a Bilibili vagy a Xigua Video. Aki itt rákeres a színész nevére, semmilyen találatot nem fog találni, illetve kap egy üzenetet, hogy az érvényben lévő törvényi rendelkezések és szabályozások értelmében bizonyos találatokat nem jelenítenek meg.

Ezzel lényegében Keanu Reeves teljes filmográfiáját törölték Kínában a digitális platformokról, mindössze egyetlen film érhető már el, amely hozzá köthető, a Toy Story 4. De itt is gondoskodtak róla, hogy a nézők ne találkozhassanak még csak a nevével sem: a stáblistát átalakították, az eredeti angol feliratokat a szinkronszínészek felsorolásakor kínaira változtatták, hogy ott se szerepeljen a színész neve.

Ugyanakkor azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek a törlések a felső politikai vezetés utasítására történtek-e meg vagy a szolgáltatók maguktól lépték-e meg.