Kínai nacionalisták azzal fenyegetőznek, hogy bojkottálják a nemrég bemutatott Mátrix: Feltámadásokat, mivel Keanu Reeves részt vesz a Tibet House amerikai jótékonysági koncertjén márciusban.

A Mátrix 4 eddig is elég visszafogottan teljesített a mozikban, a nézői értékelések sem voltak túlságosan pozitívak, de úgy fest, jobban már nem is fog. 

"Hogy lehet, hogy Keanu Reeves nem érti ezt, és részt vesz egy Tibet függetlenségét támogató koncerten? Ezek a hírességek nem félnek attól, hogy elveszítik a kínai piacot?" írta CHINAD8, a Weibo kínai mikroblog-oldal radikális Kína-párti álláspontjáról ismert fiókja január 21-én.

"A filmet most már le lehet venni" - írta az egyik felhasználó. "Tűnjetek el a kínai piacról, köszönöm" - kommentálta egy másik.

A hozzászólások azt követően érkeztek, hogy a hírek szerint Reeves is csatlakozott a március 3-i virtuális jótékonysági koncert sztárjaihoz. A 85. születésnapját ünneplő Philip Glass zeneszerző az esemény művészeti vezetője. A koncertet a Mandolinon keresztül közvetítik, a bevételt pedig a Tibet House U.S. kapja.

Az 1987-ben New Yorkban alapított Tibet House US egy kulturális és oktatási nonprofit szervezet, amelyet az 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Dalai Láma támogatói hoztak létre. A Dalai Lámát azonban a kínai hatóságok már régóta azzal vádolják, hogy Tibet függetlenségét támogatja. A Tibet House US-t a kínai hatóságok Tibet függetlenségét támogató szervezetnek tekintik.

Reevest ért személyes támadásokból sem volt hiány. "Ő már egy elkótyavetyélt ember. Milyen piaci értéke van még?" - tette fel a kérdést egy felhasználó. "Tibet Kínához tartozik" - hangsúlyozta egy másik fiók.

A hozzászólások alapján szó szerint "sokkolta" a kínaiakat a hír. Reeves az 1994-es Féktelenül című filmjével vált híressé a kínai nyelvű közösségek körében. Néhányan korábban ázsiai gyökerei miatt azonosultak a sztárral, ugyanis apai ágon kínai hawaii felmenőkkel rendelkezik.

Azokat a hollywoodi sztárokat, akik korábban támogatásukról vagy kapcsolatukról tettek tanúbizonyságot olyan személyek vagy szervezetek felé, akik Tibet függetlenségét támogatják, nem részesítették finom bánásmódban. Brad Pitt a Hét év Tibetben című filmben való szereplése miatt vált céltáblává, Selena Gomez pedig azért, amiért közös képet készített a Dalai Lámával.

akció | sci-fi

Készen állsz arra, hogy újra belépj a Mátrixba? Ez a feltámadás története, amely ismét egy sötét világba kalauzolja a nézőt. "A két valóság világában - a mindennapi élet... több»