Kiderült, mi a baj fiatal James Bond-jelöltekkel

Daniel Craig  a 007 Nincs idő meghalni című filmmel való távozását követően egy új James Bond készül.

Bár tavaly olyan pletykák keringtek, hogy egy fiatalabb színészt szemeltek ki és, hogy a 007-es életkora jelentősen csökkenne Craig korszakához képest, ezeket az állításokat Michael G. Wilson, a franchise producere eloszlatta. Biztosította a rajongókat, hogy az új Bond egy "harmincas" színész lesz, ami megfelel Craig karakterének, amikor a 2006-os Casino Royale-ban először magára öltötte a 007-es szerepét.

A Radio Timesnak adott új interjújában a James Bond casting igazgatója, Debbie McWilliams elmagyarázta, hogy miért nem illenek bele a fiatalabb színészek, James Bond karakterébe:

"Amikor elkezdtük, kicsit más volt a hangulat" - mondta McWilliams az utolsó új 007-es kereséséről, amely akkor Craig kiválasztásával végződött - "Sok fiatalabb színészt is megnéztünk, de nem hiszem, hogy megvolt bennük a kellő hatásfok. Nem volt meg a kellő tapasztalatuk, nem volt meg a mentális kapacitásuk ahhoz, hogy elvállalják, mert ez nem csak a szerep, hanem egy hatalmas felelősség."

McWilliams hozzátette: "Szóval ezt az ötletet lesöpörtük, visszamentünk a tervezőasztalhoz, és újrakezdtük."

A csapat végül Craig mellett döntött, aki akkoriban a 30-as éveiben járt. A döntés nem kapott egyhangú dicséretet. Ahogy McWilliams az Entertainment Weeklynek még 2021-ben elmondta, "sajnálta" Craiget, miután a szereposztás miatt a sajtóban szélsőséges visszhangot váltott ki, akik szerint Craig nem illik Bond szerepébe.

"Hihetetlenül negatív volt, meg kell mondanom" - mondta McWilliams a Craig castingjára adott reakciókról - "A sajtó reakciója szörnyű volt, és annyira sajnáltam őt, de vicces módon azt hiszem, ez szinte arra sarkallta, hogy mindent megtegyen, hogy bebizonyítsa, mindenki tévedett."

"Az egész film alatt olyan dolgok jöttek ki, hogy nem tud járni és beszélni, nem tud futni, nem tud rendesen autót vezetni, annyi minden, ami teljesen valótlan volt" - folytatta - "De ő csak folytatta a munkát, aztán kijött a film, és mindenki azt mondta: 'Hűha, azt hiszem, mégiscsak kedveljük őt'."

Craig összesen öt James Bond-filmben játszott. Az utódjának keresése valamikor idén kezdődik, a producerek, Wilson és Barbara Broccoli többször is nyilatkoztak már ennek kapcsán:

"Amikor az emberek azt kérdezik, hogy "Ó, kit fogtok szerezni?", akkor nem csak arról van szó, hogy egy színészt castingolunk egy filmhez" - mondta Broccoli tavaly a Variety-nek - "Hanem az újjáalakulásról, és arról, hogy 'Hová visszük a filmet? Mit akarunk kezdeni a karakterrel?'. És ha ezt már kitaláltuk, akkor ki a megfelelő személy az adott újjáalakításra?"

A Radio Times-nak adott interjújában McWilliams rámutatott, hogy a legtöbb James Bond-színész viszonylag ismeretlen a mainstream filmek szintjén, amikor megkapják a szerepet.

"Timothy Dalton ismert volt, de igazából Shakespeare-színészként ismerték" - mondta McWilliams - "Pierce Brosnan ismert volt, de alapvetően csak a televízióból. Roger Moore-t szintén a televízióból ismerték. Sean Connery nem volt ismert - senki sem hallott róla. Egy bizonyos közönség hallott Daniel Craigről, de sokkal inkább a független filmek közönsége. Egyáltalán nem csinált semmilyen nagy kereskedelmi filmet - [a 2004-es film], a Torta volt a legnépszerűbb, a Bond előtti munkái közül, de nem volt egy rendkívül ismert színész."

Úgy tűnik tehát, hogy a James Bond-rajongók egy viszonylag ismeretlen, 30-as éveiben járó férfira számíthatnak a 007-es szerepének átvételekor.