80 Kommandó  (1985)

Vannak olyan filmek, amik nem feltétlenül a tökéletesre megírt forgatókönyvvel, a mélyen szántó gondolatokkal vagy az Oscarért kiáltó alakításokkal írták be magukat a történelemkönyvekbe. Ilyen Arnold Schwarzenegger Kommandó mozija is a ’80-as évekből, amely a korra jellemző akciófilmek kvintesszenciája volt. Kerek egész, amely sosem kapott folytatást – talán szerencsére. De volt egy pont, amikor nagyon közel voltunk egy új Kommandó rész elkészítéséhez.

Erről a film ügyeletes főgonoszát játszó Vernon Wells beszélt nemrégiben egy interjú során. A színész elárulta, hogy egyszer megkeresték Hollywoodban egy új film ötletével. Persze mindig is voltak pletykák, tapogatózások és beszélgetések egy esetleges folytatásról, hiszen már akkoriban is divat volt mindenről még két-három rókabőrt lehúzni. De igazán komolyan csak egyszer került szóba a franchise bővítése.

És akkor sem egy folytatásról, hanem egy előzménytörténetről esett szó. Mint ismert, a Kommandó története John Matrix tábornokról szól, aki egykori zöldsapkásként immár békében élné életét lányával. Ám korábbi katonatársa, Bennett kapitány azóta rossz útra tért és elrabolta Matrix Alissia Milano által alakított lányát. Matrix tehát új bevetésre indul, amely során szó szerint egyszemélyes hadsereggé válik. Porig rombol mindent és szitává lyuggat mindenkit, ami és aki az útjába kerül. És természetesen a film végén végez Bennett kapitánnyal is.

Az előzménytörténet viszont épp arról szólt volna, hogy milyen volt a viszonyuk még azelőtt, hogy Bennett rossz útra tért. Korábban jó barátok voltak, ám valahol elváltak útjaik és két ellentétes irányba haladtak tovább. A filmből megtudhattuk volna, hogy a miként vált Matrix jófiúvá és Bennett gonosztevővé.

A filmből végül semmi sem lett, és valószínűleg így jártunk jobban. A Kommandó úgy kerek egész, ahogy van, nem kíván sem folytatást, sem előzményt igazán. Főleg nem évtizedek távlatából, amikorra mindkét esetben újra kellene castingolni a szereplőket. Márpedig egy Kommandó-mozi nem lenne ugyanaz Arnold Schwarzenegger nélkül. Szóba kerülhetne a manapság egyre divatosabb digitális fiatalítás, de láthattuk a Gemini Manben, hogy ez sem feltétlenül eredményez hiteles ábrázolást…