Kína lenyomta HollywoodotA kép forrása: Sony Pictures Releasing

Történelmet írtak a kínai mozizók februárban.

Először fordult elő a filmtörténetben, hogy a kínai mozik magasabb bevételt könyveljenek  el egy hónap alatt, mint az Észak-amerikaiak. 

A hivatalos kínia hírügynökség, a Xinhua jelentése szerint a kínai filmkedvelők februárban 6,87 milliárd yüant, vagyis hozzávetőlegesen 1,05 milliárd dollárt hagytak ott a mozipénztáraknál. Hiába volt hatalmas anyagi siker a Deadpool vagy a Kung Fu Panda 3, Hollywood 'mindössze' 790 millióval zárta a hónapot.

A kínai rekordhoz nagyban hozzájárult a sci-fi/romantikus komédia, a Stephen Chow rendezésében bemutatott Mei ren yu sikere, mely egymaga 484 milliót kaszált.

A kínai mozis bevételek megdöbbentő mértékben növekedetek az elmúlt években. Jól mutatja ezt, hogy a mostani szám a két évvel ezelőtti februári bevételeknél 70 (!) százalékkal magasabb. Ha ez így folytatódik, jövőre már nem Amerika, hanem Kína lesz a legnagyobb filmes piac, melyre a filmipar is reagálni fog. Nem véletlen, hogy az utóbbi években számos hollywoodi produkció igyekezett elnyerni a kínai nézők kegyeit, elég, ha a legutóbbi Transformers-filmre gondolunk. Mindeközben érdemes észben tartanunk, hogy a Kung Fu Panda 3 volt az első olyan hollywoodi nagyköltségvetésű film, mely kínai koprodukcióban készült, ahogy azt sem, hogy Vin Diesel az xXx: The Return of Xander Cage főbb szerepeire két kínai szupersztárt szerződtetett, hasonlóan a Star Wars: Episode VIII-hoz.