Kínos párbeszédek a Star Wars előzménytrilógiában? George Lucas szerint a nézőkben a hiba

Amennyire most rengeteg rajongó a nagy Star Wars befejező trilógiát tartja csalódásnak és gyengének, úgy hasonló véleménnyel voltak tizenöt-húsz évvel ezelőtt az előzmény-trilógiáról is. Arról éjszakákat lehetne átvitatkozni, hogy a két trilógia közül melyik jobb vagy rosszabb. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az eredeti trilógia szintjére egyik sem ér fel.

Nemrégiben jelent meg Paul Duncan új könyve, a Star Wars Archives 1999-2005, amely kifejezetten az előzménytrilógiával foglalkozik. A kötetben a filmek kulisszái mögé leshetünk be, és rengeteg érdekes interjút olvashatunk a készítőivel. Így többek közt George Lucas véleményét is olvashatjuk számos dologgal kapcsolatban.

Az egyik ilyen az előzménytrilógiát ért megannyi rajongói és szakmai kritika, amelyek szerint nem csak a forgatókönyvek voltak gyengék, de a párbeszédek néhol egyenesen komikusak lettek. George Lucas természetesen nem osztja ezt a véleményt, a kötetben pedig azt is igyekszik megmagyarázni, hogy a hiba ezúttal nem a filmekben, hanem a nézőkben van.

George Lucas ugyanis úgy véli, azok a nézők, akik a filmeket és azok dialógusait kritizálták, valójában nem is értik a Star Wars-filmek valódi lényegét. Azt, hogy valójában mindegyik ugyanolyan stílusban készült. Ez a stílus pedig a filmipar hőskorát, a ’30-as éveket idézi. A dialógusok ezért olyanok, amilyenek, szándékosan tűnnek túl könnyednek.

George Lucas emellett arról is beszél, hogy voltak az előzménytrilógia forgatása során olyan jelenetek, amelyek már-már egy szappanoperát idéztek. Ezeket gyakran több hétig tartó próbák előzték meg, hogy mikor a tényleges éles forgatásra sor került, már mindenki minden apró részlettel tisztában lehetett.