Ma már ritkábban esik szó arról, hogy az 1989-es Denevérember alapkoncencpiója számos változáson ment keresztül, mielőtt végleges változat a mozikba került volna.

Tim Burton rendezése előtt az 1966-os Adam West főszereplésével megjelent Batman sokkal inkább egy humorosabb változat volt, és úgy tűnik, hogy a stúdió elképzelései a nyolcvanas években sem igazán változtak.

Mielőtt ugyanis Burton a produkcióhoz került volna, Ivan Reitman dolgozott a Batman előkészületein, aki a Szellemirtókon való közös munka után Bill Murray-t szerette volna Bruce Wayne szerepére szerződtetni. Ami pedig talán ennél is furcsábbnak is hangozhat, hogy Robin szerepében Eddie Murphy tűnt volna fel.

Arról azonban nem szól a fáma, hogy Murphy vagy épp Murray valóban kapott-e megkeresést a stúdiótól, mindenesetre a későbbiekben a forgatókönyv is számos változtatáson ment keresztül. Persze Reitmant is végül Burton váltotta a rendezői székben, aki mindenképpen főként akciófilmekből ismert színésznek szánta a szerepet, így esett a választása elsősorban Pierce Brosnanre, aki viszont elutasította a megkeresést.

Bárhogy is nézzük a Burton Batmanje ma már kultikusnak számít, és lássuk be, Michael Keaton neve is valahol összeforrt a szereppel.